U trendu

Izabrana reč godine: Da li ste očekivali baš ovo?

U svetu preplavljenom manipulacijom slikama i dezinformacijama, engleska reč „authentic” bila je najtraženija 2023. godine u SAD u najpoznatijem Meriam-Vebster rečniku, saopštila je ova izdavačka kuća.

Reč, koja ukazuje na to da su Amerikanci zabrinuti zbog debata o veštačkoj inteligenciji, identitetu ili društvenim mrežama, bila je najtraženija u internet rečniku, navodi Meriam-Vebster u saopštenju.

Ova izdavačka kuća – čija su izdanja referentne knjige – uglavnom rečnici, navodi da su medijske ultra-slavne ličnosti poput pevačice Tejlor Svift ove godine insistirale na važnosti autentičnosti.

Neizbežni magnat Ilon Mask pozvao je lidere i donosioce odluka da se izraze „na autentičan način“ na društvenim mrežama.

Reč „autentičan“ je tako pobedila „deepfake“ po broju konsultacija na mreži, reč koja označava sofisticiranu tehnologiju manipulacije audio-vizuelnim sadržajem, prenosi Hina.

Među finalistima se našla i reč „krunisanje“, koja se u rečniku najčešće tražila u maju, kada je britanski prestolonaslednik krunisan i postao kralj Čarls III.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar