Izabrana reč godine: Nije korona, već ono čega se svi plaše

Dok su svetske vlade provele veći deo 2020. godine pokušavajući da obuzdaju pandemiju koronavirusa, Collinsov rečnik je u ponedeljak rečju godine proglasio „lokdaun“ (zatvaranje).

Engleska reč „lockdown“ složenica je sastavljena od reči  „lock“ – „zaključati“ i „down“ – „dole“. Znači „zatvaranje, zaključavanje, blokadu, izolaciju“.

U objašnjenju Collinsa stoji da je reč koja se definiše kao „nametanje strogih ograničenja putovanja, društvene interakcije i pristupa javnim površinama“ odabrana jer predstavlja „ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom sveta“.

Šest od deset reči koje su ušle u uži izbor odnosilo se na pandemiju, a među njima su „koronavirus“, „samoizolacija“ i „društveno distanciranje“.

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je do danas evidentirano više od 50,2 miliona slučaja zaraze koronavirusom, a od njegovih je posledica umrlo 1,2 miliona ljudi.

Uredništvo Collinsa je objasnilo da je u 2020. reč „lockdown“ upotrebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4.000 puta prošle godine.

U užem je izboru bila i reč „tiktoker“, koju Collins definiše kao „osobu koja redovno deli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku“, aplikaciji za deljenje klipova.

I reč „BLM“, skraćenica od „Black Lives Matter“ (Crni životi vrede), našla se u užem izboru. Collins je definiše kao „pokret koji vodi kampanju protiv rasno motivisanog nasilja i ugnjetavanja“.

BLM je počeo kao internet pokret podstaknut ubistvom nenaoružanog tinejdžera Trajvona Martina 2012. godine u Sjedinjenim Državama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.