U trendu

Izlečeni slon

Azijski slon koji je postao zavisnik o heroinu u rukama ilegalnih trgovaca biće vraćen kući u Kinu posle trogodišnjeg rehabilitacionog programa odvikavanja od droge.
Zvaničnici iz kineske novinske agencije izjavili su da je Ksiguang, četvorogodišnji mužjak azijskog slona, postao zavisnik nakon što su ga krijumčari uhvatili na kineskoj granici s Mjanmarom u martu 2005. godine.
Krijumčari su hranili slona bananama u kojima je bio heroin; banane su koristili kao mamac da bi ga umirili i pripitomili.
Kada je Ksiguang pronađen posle dva meseca, zajedno sa još šest drugih slonova uhvaćenih na jugozapadu Kine, već je patio od depresije i povučenosti. Zbog toga su ga smestili u zaštitni centar koji se nalazi na kineskom tropskom ostrvu Hainan.
Ksiguang dnevno dobija injekcije metadona u dozama koje su pet puta veće od onih koje se daju ljudima. Zvaničnici takođe potvrđuju da je ovaj slon sada potpuno oporavljen i zdrav.
Slon će ovih dana biti vraćen u park s divljim životinjama koji se nalazi u glavnom gradu provincije Junan – Kunming.
Prema podacima Svetskog fonda za očuvanje divljih životinja, azijskim slonovima preti istrebljenje. Procenjuje se da je ostalo još samo oko 25.600 do 32.750 jedinki, koje naseljavaju predele divljih azijskih tropskih šuma. Taj broj je nešto malo više od desetog dela broja divljih afričkih slonova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar