U trendu

Izraelci teško uvredili japanskog premijera Abea

Šef kuhinje u rezidenciji izraelskog premijera Segev Moše poslužio je dezert u cipeli premijeru Japana Šinzo Abeu i njegovoj supruzi Akie, koji su prošle nedelje bili gosti na večeri kod izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i njegove supruge Sare u Jerusalimu.

„Ne postoji kultura na svetu gde stavljate cipele na sto…Ne možemo da razumemo šta je pokušao da kaže. Ako je bio u pitanju humor, onda ne mislimo da je smešno. Mogu vam, u ime našeg premijera, reći da smo bili uvređeni“, rekao je neimenovani japanski diplomata za list „Jediot ahronot“.

Izraelski diplomata, koji je službovao u Japanu, smatra da je to bila „glupa i bezosećajna odluka“.

„Nema ničeg omraženijeg u japanskoj kulturi od cipele“, naglasio je diplomata.

Japanci su, inače poznati po tome što se protive unošenju cipela u dom, a izraelski diplomata naveo je da je poslužiti japanskom premijeru dezert u cipeli isto kao kada bi jevrejskom gostu dali čokoladu u posudi u obliku svinje.

Izvor blizak kuvaru Segevu objasnio je za list da dezert nije poslužen u pravoj cipeli, već u metalnoj skulpturi industrijskog dizajnera Toma Diksona.

Prema tvrdnjama tog izvora, oba premijera i njihove supruge uživali su u obroku, a Abe je čak pozvao Segeva da dođe i kuva u Japanu, prenosi Tajmz of Izrael.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar