Izum iz praistorije

Pronalazak koji je nastao još u praistoriji, ali je i danas, u moderno doba, izuzetno popularan – svakako je četka za kosu.

Prve četke – koje doduše nisu bile namenjene četkanju kose, već brisanju zidova pećina – nastale su u dalekoj prošlosti, a ostaci takvih četaka, koje datiraju od pre dva i po miliona godina, pronađeni su u pećini Altamira u Španiji, kao i u drevnim arheološkim nalazištima u Francuskoj. Četke za kosu, napravljene od životinjske dlake, koristile su najčešće pripadnice lepšeg pola, i to još pre naše ere. Pa ipak, prve četke koje su zvanično patentirane pojavile su se tek u XIX veku. Prema istorijskim podacima, tridesetih godina XIX veka, u Americi je zvanično prijavljen patent – četka za kosu, a u poslednjoj deceniji pomenutog veka Lida Njuman, Amerikanka afričkog porekla, u Njujorku je patentirala novu četku napravljenu od drveta i životinjske dlake, ali sa specijalnim otvorima za ventilaciju. Češljanje ovom četkom bilo je, kako se navodi u istorijskim podacima, znatno lakše i efikasnije, a i sama četka je mogla lakše da se čisti i održava, jer je površina namenjena zupcima bila veća, kao i razmak između njih.

Početkom prošlog veka pojavile su se tada čuvene Fulerove četke, među kojima su bile i one za nameštaj, podove, ali i četkanje kose. U decenijama koje su usledile četke za kosu počele su masovno, fabrički da se proizvode, a samim tim postale su i pristupačnije mnogima, pa je vrlo brzo bilo teško zamisliti domaćinstvo u kojem nema ovog pronalaska.

U poslednjim decenijama prošlog veka, zahvaljujući razvoju novih tehnologija, počele su da se izrađuju i četke od drugih materijala, a ne samo od drveta. Tržište je vrlo brzo bilo preplavljeno znatno jevtinijim plastičnim četkama sa plastičnim, a kasnije i metalnim, zupcima koje su uglavnom pripadnice lepšeg pola masovno koristile. Vremenom su se pojavili i novi izumi, npr. električne četke, četke sa zupcima sa obeju strana, kao i pronalasci današnjice – specijalne četke koje se okreću i uvijaju, ili pak ispravljaju kosu. I u današnje vreme, međutim, i dalje su veoma cenjene četke za kosu koje su se koristile vekovima unazad – napravljene od drveta i životinjske dlake.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.