U trendu

Izuzetno redak fenomen na nebu 21. decembra, „Božićna zvezda“ svetli nakon 800 godina

Jupiter i Saturn će se 21. decembra približiti toliko da će izgledati kao dvostruka planeta i tada će nebo zasijati Božićna zvezda ili Vitlejemska zvezda. Ovaj neverovatan fenomen će na Zemlji izgledati kao jedna super jarka svetlosna tačka.

„Poravnanja između ova dve planete prilično su retka, događaju se jednom u 20 godina ili tako nekako, ali ova povezanost je izuzetno retka zbog toga koliko će planete izgledati blizu jedna drugoj“,  rekao je za Forbs Patrik Hartigan, astronom sa Univerziteta Rice, i dodao:

„Morali biste da se vratite u zoru 4. marta 1.226. da biste videli bliže poravnanje između ovih objekata vidljivih na noćnom nebu.

Mnogi smatraju da je legendarna zvezda u biblijskoj priči o tri mudraca koji su došli u posetu Isusu nakon rođenja i da bi mogla biti retka konjukcija Jupitera, Saturna i Venere, prenose mediji.

Ova neverovatna pojava u istoriji poznata pod nazivom ‘Božićna zvezda’ ili ‘Vitlejemska zvezda je prema Evanđelju po Mateju (Matej, 2, 1-12) zvezda koja je tri Sveta kralja dovela u Vitlejem gde se rodio Isus.

Kao putokazni simbol postala je pored jaslica i božićnih anđela važan element božićnog nakita povezan s hrišćanstvom.

Zbog toga se zvezda stavlja se na vrh jelke gde u pravilu ostaje do  Bogojavljenja 6. januara.

Stručnjaci kažu da će ovaj redak događaj moći da se prati bilo gde gde je vedro nebo oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. decembra, Zimske kratkodnevice, trenutka u godini kada je Zemlja najtamnija i kada zvanično stiže zima.

Tako bliska veza neće se ponoviti do 15. marta 2.080. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.