U trendu

Jedina žena koja je ostavila čuvenog Pabla Pikasa bila je ona (foto)

Pablo Pikaso bio je čovek koji je imao buran ljubavni život. Ženio se dva puta i imao brojne ljubavnice. U odnosu prema ženama išao je iz krajnosti u krajnost – ili ih je poštovao ili zlostavljao.

Može se reći da je takav način njegovog života podstakao njegovu umetnost. Bilo je nekoliko žena koje su kasnije ostale zapamćene kao muze Pabla Pikasa.

Francoaz Žilot je bila jedina Pikasova žena koja je njega ostavila posle deset godina zajedničkog života i uživala u svojoj slobodi i intenzivnom životu, dok su druge žene poludele ili oduzele sebi život.

Imali su dvoje dece. I pre veze sa Pikasom bila je vrhunska slikarka i umetnica. Posle razlaza sa Pikasom on je zabranio galerijama da kupuju njena dela i pokušao da spreči objavljivanje njenih memoara “Život sa Pikasom“, ali u tome nije uspeo. Prodata je u više od milion primeraka.

Tokom njihove veze, Francoaz je često fizički maltretirala njegovu zakonitu ženu Olgu, a i nju samu je Pikaso fizički zlostavljao, potvrdila je njena ćerka za nytimes.   Francoaz je umrla prošle godine. Doživela je čak 102 godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)