U trendu

Jedro na dnu mora

„Vasa“ je pomorski muzej u Stokholmu, glavnom gradu Švedske. Nalazi se na ostrvu Jurgoden i predstavlja nam jedini na svetu gotovo netaknut ratni jedrenjak iz 17. veka. Brod je na zapovest kralja Gustava Adolfa II sagrađen u stokholmskom brodogradilištu 1628. godine, za potrebe 30-godišnjeg rata koji je u to doba potresao Evropu. Bio je najveći, najmoćniji, najskuplji i najbogatije ukrašen ratni brod koji je do tada napravljen za švedsku ili bilo koju drugu mornaricu u to doba. Sa svoja 64 topa bio je stvoren da ohrabri i probudi ponos u švedskom narodu, kao i da ulije strah neprijateljima.
Po završetku crkvene službe u nedelju, 10. avgusta 1628, „Vasa“ je porinut. Blagi vetar duvao je sa severoistoka. Dok je lagano plovio ka otvorenom moru zaštićen poslednjim grebenom, kapetan Sefrig Hanson izdao je naređenje: „Razvijte glavno jedro i krmeno jedro! Osmatrači na svoja mesta!“ Samo što je zapovest izvršena, iznenadni nalet vetra pogodio je jedrenjak. Jedra su se nadula, „Vasa“ se nagnuo na desnu stranu i ogromna količina vode ušla je kroz topovske otvore.
Posmatrači s obale prisustvovali su istorijskom događaju. Posle samo prvog kilometra plovidbe, najveći i najslavniji ratni brod potonuo je 32 metra pod more. U sopstvenoj luci. U mirnodopskim uslovima. Od 125 ljudi (posada, žena i deca koji su se ukrcali za tu svečanu priliku) barem pedesetoro je nestalo u nesreći.
Bila je to tragedija, ne samo lična, za porodicu i prijatelje poginulih i vojna katastrofa za ionako oslabljenu švedsku mornaricu. To je bila ogromna ekonomska propast. „Vasa“ je koštao 16 milijardi evra u današnjem novcu. Dvadesetina švedskog nacionalnog prihoda ležala je na dnu mora.
Tri veka kasnije, 1961. godine, jedrenjak je izvađen iz mora u gotovo netaknutom stanju i danas je najstariji i najočuvaniji ratni jedrenjak za koji se zna. Čuva se u „Vasa muzeju“, koji je zvanično otvoren 15. juna 1990. godine, posle više od 20 godina traženja i građenja adekvatnog prostora za takvu dragocenost. U glavnom holu nalazi se sam brod, kao i više izložbi o arheološkim pronalascima s brodova i ranom 17. veku u Švedskoj.
„Vasa“ ima tri katarke, novi čunac, zimska jedra, ali pojedini delovi broda ipak nedostaju ili su teško oštećeni. Dograđeni delovi broda, oni koju su nedostajali ili su bili oštećeni, nisu farbani niti tretirani na bilo koji drugi način, tako da je jasno vidljiva razlika između originalnih delova, koji su potamneli tokom vekova provedenih pod vodom. Brod možete razgledati na šest nivoa, od potpalublja pa sve do krme.
U muzeju su izložena još četiri broda, ali se oni nalaze na otvorenom: ledolomac „Sv. Erik“ iz 1915, „Fingrundet“ iz 1903, nosač torpeda „Spika“ i spasilački brod „Bernard Ingelson“ iz 1944. „Vasa muzej“ do danas je posetilo preko 25 miliona ljudi.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.