U trendu

Jelisejska polja u nedelju pešačka zona

Najpoznatija pariska avenija Jelisejskih polja u nedelju će biti pešačka zona i to će biti praksa jednom mesečno, saopštile su gradske vlasti Pariza.

„Svi turisti posete Jelisejska polja kad dodju u Pariz. Ovom inicijativom želimo Parižane da vratimo u tu aveniju“, rekla je gradonačelnica Pariza An Idalgo i dodala da čuvenom avenijom dnevno prodje do 300.000 ljudi.

Avenija Jelisejskih polja (Avenue des Champs-Elysees) je najprestižnija i najšira avenija u Parizu.

Sa svojim bioskopima, kafeima i luksuznim radnjama, Jelisejska polja su jedna od najpoznatijih ulica na svetu. To je druga je najskuplja ulica u svetu (prva u Evropi), posle njujorške Pete avenije.

Avenija je dugačka dva kilometra, a nalazi se u 8. arondismanu, u severozapadnom Parizu. Prostire se od trga Konkord na istoku, do Trga Šarla de Gola na zapadu, gde se nalazi Trijumfalna kapija.

Svake godine na nacionalni praznik, Dan pada Bastilje 14. jula, kroz Jelisejska polja prolazi najveća vojna parada u Evropi.

Na Jelisejskim poljima se tradicionalno završava poslednja etapa biciklističke trke Tur de Fransa.

Velika spontana okupljanja se ponekad odvijaju na Jelisejskim poljima, prilikom raznih proslava, kao što je doček Nove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.