U trendu

Jeste li se ikada pitali zašto hirurzi nose plave ili zelene uniforme? Razlog vam može spasiti život

Većina nas se verovatno nikada nije zapitala zašto su uniforme lekara plave ili zelene boje. To je karakteristika koja se razumljivo zanemaruje kada se žuri u hitnu pomoć sa bilo čim, od slomljene ruke do nekog drugog ozbiljnog stanja. Ali jedan TikToker sada tvrdi da ove zelenkaste nijanse nikako nisu slučajnost ili hir, već služe veoma korisnoj svrsi.

Američki student urologije Hanter Norton nedavno je podelio video na TikTok-u objašnjavajući zašto, na primer, crvena ne dolazi u obzir, prenosi Mirror.

@norton_fam

Roses are red, surgical gowns/drapes are not #medicalstudent #medicaltiktok #medicalhumor #doctorsoftiktok #nursesoftiktok #fyp

♬ TEXAS HOLD ‘EM – Beyoncé

Ovo je prvenstveno zato što je crvena suviše slična boji krvi, što otežava uočavanje u situacijama potencijalno opasnim po život – posebno kada je pacijent na operacionom stolu. Objavljujući video o igranju uloga šale na svojoj stranici (@norton_fam), objasnio je: „Ako imamo krv na crvenom ogrtaču, mislite li da bismo to mogli dobro da vidimo?… Plus krv na svetlo plavoj ili zelenoj ne izgleda kao krv, pa je manje strašno.“

Prema izdanju časopisa Today’s Surgical Nurse iz 1998. godine, ova praksa je bila norma u bolnicama od ranog 20. veka, nakon što je jedan pionirski hirurg prešao sa belih na zelene uniforme. Lekari su u početku izabrali belu jer je to „boja čistoće“, ali Scienceline sugeriše da zelena zapravo deluje bolje, služeći kao oštar kontrast crvenoj i omogućavajući krvi da se odmah istakne.

Crvene uniforme se takođe izbegavaju jer mogu izazvati nešto poznato kao ‘alter efekat’. Odnosno, kada je oko duže vreme fokusirano na crvenu ili roze, mozak može postati neosetljiv na tu boju, pa crveni signali u mozgu nestaju. Gledajući na trenutak zelene nijanse, oko se lakše navikava na crvenu boju i samim tim lakše se uočava ljudska oštećenja u telu.

Ispod Hunterovog snimka na TikToku javilo se stotine iznenađenih korisnika, od kojih su mnogi ranije bili ubeđeni da je zelena boja izabrana iz sasvim drugih razloga. Jedna osoba je napisala: „Mislila sam da je to delimično zbog psihologije pacijenta, da zelena i plava opuštaju i smiruju pacijente.“ Student urologije mu je odgovorio i dodao: „I to!“

Međutim, drugi TikTokeri koji takođe rade u medicinskoj profesiji tvrdili su da su se njihove bolnice protivile trendu zelenih uniformi. „U Australiji su, međutim, crvene“, prokomentarisala je jedna osoba, dok se druga oglasila: „Ironično, filipinski biro za zaštitu od požara ima uniformu sa maskirnim printom narandžaste boje“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.