U trendu

Jeste li se ikada zapitali da li mačka zaista sme da pije kravlje mleko?

Mačke, kao i mnoge druge vrste, konzumiraju majčino mleko u ranim fazama svog života. Međutim, možda dajete svom ljubimcu nešto što mu zapravo nije potrebno.

Nakon što se rode, mačići sisaju majku mačku sve dok se ne odbiju od sise u periodu od četiri do šest nedelja. Nakon tog perioda, kada se uvodi druga hrana, sposobnost mačića da vare laktozu, šećer prisutan u mleku, smanjuje se, zbog čega im nije potrebno davati mleko.

Verovanje da je mleko (koje nije od njihove majke) dobro za mačke i da im je neophodno popularan je mit koji veterinarska struka stalno razotkriva. Iako će mačke možda ceniti gest kada im sipate mleko i popiti ga do poslednje kapi, to ne znači da je mleko dobro za njih. Zapravo, takvo postupanje može imati ozbiljne negativne posledice po njihovo zdravlje.

Jedini izuzetak je situacija kada pronađete novorođeno mače koje je iz nekog razloga odvojeno od majke. U tom slučaju, koje mleko trebate pružiti mačetu? Ako ne možete pronaći mačku koja može da ga doji, preporučuje se kupovina specifičnog mačijeg mleka, iako nikakvo veštačko mleko neće biti jednako majčinom mleku.

U svakom slučaju, treba apsolutno izbegavati davanje kravljeg mleka, bilo da je obrano ili razblaženo vodom.

Neki veterinari predlažu kozje mleko kao alternativu, jer se smatra da je lakše svarljivo, dok drugi smatraju da je ono potpuno neprikladno za ishranu mačaka

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.