U trendu

Jestivi plastelin

Da li ste se ikada zapitali kako se prave sve one ružice, cvetići, životinjice i druge slatke stvarčice za ukrašavanje torti koje vidimo u poslastičarnicama? Odgovor na to je jednostavan, a zove se marcipan.

Ova neverovatna namirnica ima dugačku i bogatu istoriju. Za nju su znali još drevni Egipćani; oni su ga dobijali mešajući smrvljen badem sa medom. Poznavali su ga i rimski imperatori; na taj način je i postao važan deo italijanske kulinarske zaostavštine. Marcipan je čak bio jedna od brojnih stvari koje su krstaški ratnici doneli sa svojih pohoda. U srednjem veku pravile su ga kaluđerice u Francuskoj, a za vreme renesanse bio je prava dvorska poslastica. Španska armada donela ga je sa istoka, dok su ga konkistadori preneli u Severnu Ameriku. Marcipan je bio popularan i u Elizabetinoj Engleskoj. Kao što se vidi, bilo ga je svuda. Mnogi spisi ukazuju na to da je marcipan prošao kroz dugo i naporno putovanje. Smatra se da potiče sa Orijenta, gde je ova delikatna mešavina badema i šećera često bila na stolovima sultana. Za vreme arapske vladavine marcipan je stigao do Španije i Portugala, a zatim lukama u Veneciji i Napulju i do ostatka Evrope.

U ranijim vremenima, marcipan se proizvodio u malim količinama u apotekama širom Evrope. Naime, šećer i drugi sastojci i začini bili su jako skupi. Tek u 18. veku, sa početkom proizvodnje šećera iz šećerne repe, bilo je omogućeno proizvoditi i marcipan po povoljnim cenama. Danas je proizvodnja marcipana potpuno industrijalizovana, a on je postao delikates koji je svima dostupan. Pravi se od mešavine mlevenih badema, šećera i skrobnog sirupa i ima ga na svakom koraku.

Danas figurice od marcipana predstavljaju prava mala umetnička dela. Neka se prave iz modlica, a oni iskusniji to rade rukama. Od marcipana možete napraviti sve – od voća, povrća, životinjica, lišća, korpi, bombona, ruža i ostalog cveća pa do raznih drugih ukrasa za venčanja, Novu godinu, rođendane, krštenja i ostale svečane prilike.

U Indiji sa Mogulima, u Švajcarskoj prekriven čokoladom, u Nemačkoj za dekorisanje jelke za Božić, a čuveni su danski ružičasti prasići za sreću. Dozvolite sebi taj luksuz da probate ovaj specijalitet koji je nekada bio dostupan samo na kraljevskim gozbama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.