Jezero za uživanje

Na severu Italije takođe ima šta da se vidi. Južno od Alpa posetilac će naći najbolja italijanska jela i vina. Nadaleko čuveno na tim prostorima je jezero Garda. Ovog puta, osmotrićemo ga iz kulinarskog ugla.

Kuhinja predela oko ovog najvećeg italijanskog jezera daje samo ono najbolje, što tri regiona, a to su Trentino na severoistoku, Veneto na jugu i Lombardija na jugozapadu imaju da ponude. Zbog toga i nije nikakvo čudo što je okolina jezera Garda pravi mali raj za gurmane.

U visokim brdima Trentina jede se malo jača hrana. Tu se za spremanje jela koristi puno luka, slanine i krompira. Poseban specijalitet ovog kraja je prasetina sa krupnim belim pasuljem. Jela od mesa, na primer, osobuko – dinstana teleća kolenica – mogu se naći u celoj provinciji Lombardija. Venecijansku kuhinju karakteriše čuveni italijanski rizoto, to jest pirinač, i to u svim svojim varijantama. Takođe se smatra da je riba u ovim krajevima najbolja. Riba u restoranima oko jezera Garda igra važnu ulogu. Gost nipošto ne sme da preskoči finu pastrmku. Tamošnja vina su nadaleko čuvena. Najpoznatije crno vino ovog regiona je suvi bardolino, dok lugana spada u najbolja bela vina.

Na jezeru Garda možete uživati u svakom pogledu. Nadaleko poznata u svetu je i mortadela iz tog kraja. Nju takođe naprosto morate da probate. Što se mortadela tanje seče, dobija se bolja aroma najpoznatije italijanske salame; zbog toga je ruka majstora presudna.

Sam pogled na jezero Garda je prelep. Malčezina sa svojim obeležjem – dvorcem Skaliger, fascinirala je i samog pesnika Getea. Opština od 3.500 stanovnika je do dan-danas sačuvala jedinstveni šarm pravog bisera prirode. Kada budete na jezeru Garda, sigurno će vam preporučiti sledeća jela: valjuške od spanaća i rokata sira, poznati italijanski hleb od maslina, nazaobilazne špagete sa sosom od marsale, a za desert još jedan italijanski specijalitet – zabajone sa amaretinima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.