U trendu

Jako jeziva strana Rima: Ova mesta Italijani izbegavaju (foto)

Vrata smrti, trg na kome je pogubljen Đordano Bruno, kao i most koji nosi jezivu legendu delovi su Rima na kojima sujeverni stanovnici ne vole da se zadržavaju, ali zato izazivaju znatiželju lovaca na misterije ..

Na listi mističnih evropskih gradova u kojima se priče o duhovima, ukazanjima i mestima sa neobičnom energijom prenose sa generacije na generaciju, Večni grad takođe ima svoje mesto.

Stanovnici Rima su se uvek sa velikim poštovanjem odnosili prema zagrobnom životu, što se lako može naslutiti hodajući po trgovima i ulicama ispunjenim spomenicima koji podsećaju na prošla vremena i na ljude koji su ih obeležili.

Među njima ima i mesta na koja neki Rimljani ne idu olako, verujući da će im to doneti peh.

Vrata smrti

Bazilika Sv. Petra u Rimu, sagrađena na mestu groba Svetog Petra, verovatno je najposećenija i najveličanstvenija crkva na svetu, a osim lepote, na svakom koraku skriva i mistične delove.

Jedno od mesta u bazilici gde su nekim ljudima oderani koža su Vrata smrti.

Porta della Morte prikazuje smrt Isusa i Djevice Marije, a izradio ju je Giaćomo Manza za papu Jovana XXIII. Ta vrata služe kao izlaz za pogrebne povorke.

Cvetni trg
Campo de ’Fiori, ili Trg cveća, jedan je od najživljih rimskih trgova, a ime je dobio u vreme kada je u tom delu grada postojala samo livada.

Na trgu sa idiličnim imenom 17. februara 1600. godine, poznati dominikanac i filozof iz Nole, Giordano Bruno, bio je osuđen od strane Inkvizicije kao jeretik i živ spaljen na lomači.

Mnogi su tvrdili da su videli njegovog duha kako luta trgom, a neki Italijani izbegavaju mesto čija prošlost i dalje podseća na statuu Đordana sa kapuljačom iznad glave.

Neobičan most
Ponte Sisto, ili Sikstov most, jedan je od rimskih mostova, preko reke Tibar koji povezuje Trilusov trg sa ulicom Pettinari.

Legenda kaže da ćete tamo videti duha pape Jovana kako visi oko izlaska sunca. Prema jednoj teoriji, papa Ivan se prerušio u čoveka koji bi sedeo na Svetoj Stolici kao papa Ivan VIII, kako je opisano u dokumentu iz 13. veka Chronica universalis Mettensis.

Priča kaže da su Ivana, nakon što je otkriven njen identitet, konji vukli ulicama Rima, dok ju je ljuta rulja kamenovala. Iako je to najverovatnije urbana legenda, neki prolaznici će ubrzati korak ako se nađu u zoru na Sikstovom mostu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)