U trendu

Jeziva studija: Naučnici izračunali koliko nuklearnih projektila treba za globalni haos

Veliki nuklearni napad na neku zemlju imao bi razorne posledice i za agresora, otkrila je nova studija u kojoj su naučnici pokušali istražiti gde je granica u broju nuklearnih projektila nakon kog bi mogao nastati globalni haos.

Došli so do broja 100. Što je prilično malo, kad se zna da nuklearne sile imaju oko 15.000 projektila u celom svetu.

Čak i u najboljem slučaju, veliki napad imao bi globalne posledice s milionima mrtvih u prvom udaru i masovnim nestašicama i gladi, piše Daily Mail.

Obzirom da nuklearne projektile deli devet država, istraživači u studiji, koja je objavljena u časopisu Safety, navode da bi broj projektila trebao biti srezan na 900, odnosno stotinu po državi. Ozbirom da se zna koliko su snažni nuklearni projektili koji mogu izbrisati gradove, i to je ogroman broj, tako da bi idealna situacija bila kad bi svaka zemlja broj smanjila na nulu.

– Sa 100 projektila i dalje imamo nuklearno odvraćanje, ali izbegavamo verovatne posledice koje bi ubile i vlastite ljude – rekao je Joshua Pearce sa Tehnološkog sveučilišta u Michiganu.

Istraživači su u studiji analizirali scenaro u napadu sa 7000, 1000 ili 100 projektila i posledice na okolinu koje bi pogodile i populaciju zemlje koja je napala.

Samo 100 projektila na gusto naseljeno područje Kine u hipotetičkom scenariju ubilo bi više od 30 miliona ljudi. Takav veliki napad bi doveo do pada temperatura i padavina, uništio bi se ozonski sloj. Drastično bi pala proizvodnja hrane, a uništila bi se industrija koja bi u nekim slučajevima mogla potpuno stati. Pearce upozorava da bi manjak hrane i glad doveli do nasilja koje bi moglo odneti ogroman broj novih života.

Uz sve to, studija se temeljila na korišćenju bombi od 15 kilotona, što je otprilike snaga bombe bačene na Hirošimu. Današnji nuklearni projektili su daleko snažniji i često im je snaga od 100 do 500 kilotona, prenosi Gizmodo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.