U trendu

Još nekoliko saveta

Prodavnice i optičarske radnje nude širok izbor sunčanih naočara. Za svačiji ukus i svaki džep može se pronaći po nešto. Ipak, ponekad je teško izabrati najbolje. Isto kao i moda, stilovi se menjaju svake godine. Pošto je za kvalitetne sunčane naočare potrebno odvojiti poveću sumu novca, izaberite one koje će vam dobro stajati i istovremeno pružiti potpunu zaštitu vašim očima. Treba ih nositi sunčanim danima u toku cele godine, a ne samo leti.
Opasno je nositi sunčane naočare bez zaštite od UV zračenja, pošto one daju lažni osećaj sigurnosti. Da biste bili sigurni u njihov kvalitet, poželjno je kupovati ih u proverenim optičarskim radnjama. Ako se usudite da ih kupite na pijaci, budite sigurni da će se novčana ušteda odraziti na vaše zdravlje. Ovakve naočare ne samo što ne pružaju zaštitu već se može desiti i da vam pokvare vid.
Bez obzira na to koliko vam se naočare sviđaju, nemojte ih kupovati ako ne zadovoljavaju zdravstvene kriterijume. Najvažnije je da stakla pružaju zaštitu od UV zračenja, jer ono može da izazove oštećenja vida, pa čak i slepilo.
Ne zaboravite ni decu, čijim je osetljivim očima zaštita najpotrebnija. Ne kupujte im naočare kojima će da imitiraju odrasle, već one koje štite od štetnog zračenja. Naočare za decu moraju biti napravljene od materijala otpornog na udarce.
Ni boja stakla nije zanemarljiva. Žuta smanjuje jasnoću pogleda, ali daje realan prikaz boja. Braon i boja ćilibara ublažavaju odsjaj, ali remete percepciju boja. Plava stakla izoštravaju pogled, dok se boje slabije razlikuju. Zelena filtrira plavi deo spektra, smanjuje odsjaj i omogućava dobar kontrast između posmatranih objekata. Ružičaste naočare preporučuju se svima koji se bave sportovima u prirodi, jer daju kontrastan prikaz predmeta koji se nalaze ispred plave i zelene pozadine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.