U trendu

Još stari Egipćani su pre nove ere koristili testove za trudnoću, evo i kakve

Ako je nekoga istorija cenila, to su onda stari Egipćani, prvenstveno zbog raznih izuma, jer su inspirisali svet na mnogo načina.

Prednjačili su u mnogo čemu pa čak i u testovima na trudnoću, koji su, iako napravljeni pre 3.500 godina, bili izuzetno pouzdani.

Prema nekim neobjavljenim drevnim egipatskim medicinskim tekstovima u zbirci Papyrus Carlsberg na Univerzitetu u Kopenhagenu u Danskoj, ono što su stari Egipćani koristili za testiranje na trudnoću bili su ječam i pšenica.

Da bi žena mogla da utvrdi da li je li trudna ili ne, sve što je trebala da učiniti bilo je da mokri u dve različite čašice – jednu napunjenu ječmom, a drugu pšenicom.  Ako je žito iz bilo koje vrećice proklijalo nakon toga, žena je definitivno bila trudna i mogla je započeti planiranje u skladu s tim.

Ali, nije to sve, kako bi saznala pol bebe, žena je jednostavno morala pričekati i videti koja žitarica će prva niknuti. Ako bi ti bio ječam, očekivao bi se ječam, a kada bi pšenica prva nikla, to bi bio znak da žena nosi devojčicu.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, studija sprovedena 1963. pokazala je da je ova metoda utvrđivanja trudnoće bila tačna u oko 70 posto slučajeva. Ipak, metoda s utvrđivanjem pola se pokazala neuspešnom.

Savremeni testovi trudnoće oslanjaju se na proteine ​​koji mogu otkriti hormon hCG, ali naučnici pretpostavljaju da je ovaj drevni test tako dobro funkcionisao jer bi povišen estrogen u urinu žene mogao podstaći rast semena.

Zanimljivo je i to što se mnoge ideje u medicinskim tekstovima iz starog Egipta ponovno se pojavljuju u kasnijim grčkim i rimskim tekstovima, kaže Sofi Šiot, profesorka sa Univerziteta u Kopenhagenu za sajt How Stuff Works.

“Odavde su se njihove medicinske prakse ponovo kasnije pojavljivale u srednjovekovnim medicinskim tekstovima sa Bliskog istoka, a njihovi tragovi se mogu pronaći i u tekstovima u predmodernoj medicine”, objasnila je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar