Junaci čistog srca

Ninđucu je japanska borilačka veština i u svom nazivu sadrži dve reči koje izražavaju njenu suštinu: nin – što u prevodu znači izdržljivost, istrajnost, strpljenje, i jutsu – veština ili umetnost. Može se reći da su kolevke ninđucua regioni Iga i Koga, gde je ovu veštinu usavršavalo više od 70 porodica ili škola, od kojih je svaka imala svoj jedinstven metod i cilj.
Tokom burne istorije Japana nastali su razni ninđucu borbeni sistemi. Svaka od tehnika postepeno se razvijala i usavršavala u borbi, a njena efikasnost potvrđivala se preživljavanjem onoga koji ju je primenio. Pobednici su podučavali svoje sledbenike. Njihove tehnike su se prvo samo prenosile sa kolena na koleno, a potom ih je neka od generacija i zabeležila. Danas se ova borilačka veština vežba svuda u svetu, a najjači centri ninđucua su Japan i Evropa.
Dan označava majstorski stepen, što znači da postoji rangiranje koje ukazuje na nivo stečenog znanja. Oni koji se bave ninđucuom dele se u dve osnovne kategorije: učenici i majstori. Kju je naziv za učenički stepen i polaznici su nosioci belog pojasa i desetog kjua, a oni koji se pripremaju za majstorski ispit imaju prvi kju. Majstori se usavršavaju i među njima postoji razlika. Oni mogu biti nosioci od prvog do 15. dana.
Učitelji i učenici nose odgovarajuću odeću i obuću, a to je crni kimono i tabi – specijalne čizme sa odvojenim palcem, ili maskirne uniforme. Koriste se tehnike borbe sa oružjem i bez njega. To su razne vrste mačeva, katane ili sablje, štapovi različitih dužina, noževi, koplja, konopac, lanac sa tegovima, luk i strele i zvezdasta sečiva.
Ninđucu obuhvata ne samo fizičko već i duhovno usavršavanje i jačanje, te postoji čak 18 osnovnih oblasti treninga. One pokazuju da su prave nindže izuzetno svestrani i obrazovani. Neke od tih oblasti su: psihološki treninzi i meditacije, strategija i taktika, učenje lepih veština poput plesa, muzike i jahanja, borbe u vodi, poznavanje geografije i meteorologije.
O nindžama postoje mnoge predrasude stvorene i pod uticajem pogrešnog i nerealnog prikazivanja ovih boraca u američkim filmovima. Izvorno su istinski sledbenici ove ratničke veštine bili zaštitnici svog učitelja ili gospodara, porodice ili škole. Etnički momenat posebno je naglašen kod pravih nindži i neke od osnovnih vrlina kojima su ovi ratnici težili jesu istinoljubivost, junaštvo i odvažnost, univerzalna ljubav i jednakost, pošteno i pravično postupanje. Zato ih i nazivaju ljudima čistog srca.
Obukom se stiče sposobnost samoodbrane i realne procene situacije i ljudi, mentalna stabilnost, snaga i izuzetna fizička pripremljenost, strpljenje, izdržljivost, samopouzdanje i duhovno smirenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.