U trendu

Kad čujete zašto Japanci sede na podu i jedu – i vi ćete!

Saznajte koje navike pridužavaju život…

Plavim zonama zovemo regije u svetu u kojima živi najviše stogodišnjaka. I ne samo da je prosečni životni vek njihovih stanovnika veliki, već je u ovim delovima planete vrlo malo slučajeva bolesti koje su glavni uzročnici smrti u ostalim zemljama, kao što su oboljenja srca, demencija i rak.
Svi žele da znaju tajnu dugovečnosti ljudi iz plavih zona. Ono što je poznato jeste da veoma vode računa o preventivi, ne čekaju da se bolest razvije pa je leče, već brinu da do nje i ne dođe. Zdravo se hrane, održavaju bliske odnose u svojim zajednicama i dostase kreću.

Jedna plava zona ima vrlo specifičnu drevnu, ali jednostavnu praksu koja njene stanovnike održava zdravim celog života. Stanovnici Okinave u Japanu gotovo stalno sede na podu, bilo da čitaju, uživaju u druženju sa bliskim ljudima ili čak jedu!

Ali kakve veze ima sedenje na podu sa njihovim zdravljem i vitalnošću?

Vrlo je jednostavno i sve je objašnjeno na veb stranici posvećenoj stanovnicima plavih zona i njihovih životnih navika. Kako stanovnici Okinave gotovo stalno sede na podu, isto tako su prinuđeni da često ustaju, mnogo više nego u mnogim drugim delovima sveta.

„Na ovaj način vežbaju noge, leđa i stomak dok se spuštaju i ustaju ceo dan. Sedenje na podu takođe poboljšava držanje i povećava ukupnu snagu, fleksibilnost i pokretljivost“, stoji u objašnjenju na ovom sajtu.

Istraživanja takođe pokazuju da ovaj vid vežbi i svakodnevne aktivnosti može da pomogne da živite duže. Prema popularnoj studiji iz Evropskog časopisa za preventivnu kardiologiju, nemogućnost dužeg stajanja kao ni sedenja na podu, zapravo je povezana sa kraćim životnim vekom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar