U trendu

Kad ona uzme stvar u svoje ruke

Nekada se od žena očekivalo da budu dobre majke i domaćice. Trebalo je da znaju da pletu, vezu i šiju. Danas se žene nalaze pred novim izazovima. Prethodno nabrojane veštine su poželjne, ali ne i presudne za preživljavanje u modernom društvu.

Žena više nije samo supruga i domaćica. Često je toliko zauzeta poslom da nema vremena čak ni za brak. Međutim, i u domovima ovih žena iskaču osigurači, cure slavine i pregorevaju sijalice. Šta uraditi kada nema muške ruke u kući? Šrafciger i klešta više nisu bauk za dame pošto su već uspele da završe školu, naučile da rukuju mikrotalasnom pećnicom i veš-mašinom – ništa lakše od malo „muških“ veština. Jeste ponekad malo prljavo, ali sve se uglavnom svodi na zavrtanje i odvrtanje. Muškarci su samo stvorili famu kako to ne ume da uradi niko osim njih.

Današnja žena neće sedeti u mraku, čekajući da se „jača polovina“ vrati iz kafane samo zato što ne zna da promeni osigurač. Daleko bilo da mora da traži pomoć mrzovoljnog komšije ili da plaća priučene majstore koji su precenili svoje znanje i promenu gumice na slavini izjednačili sa poznavanjem zakona kvantne fizike.

Kada sedne u kola, žena mora biti spremna i za neprijatna iznenađenja. Osnovno je da zna da promeni svećice i da zameni probušenu gumu kako ne bi završila usred nedođije bespomoćno čekajući da naiđe „džentlmen“ koji će je spasti. Ma koliko je obradovao zvuk motora voljene mašine koja je ustala iz mrtvih, vožnja će joj presesti posle dobronamernih komentara „majstora“. On neće propustiti da napomene kako žene ne bi trebalo da voze kola, kao da je to opasno po život i njihovo nežno zdravlje.

Ako ne znate da popravite sitne kvarove po kući, vreme je da naučite. Uspeli ste i teže stvari. Uštedećete vreme i novac, a o živcima da ne govorimo. Ipak, ne treba zaboraviti ni neke ženske veštine. Ako vam iskoči osigurač, a zgodni komšija ponudi pomoć, ne morate mu priznati da umete i sami da popravite kvar. Majstorska iskustva možete razmeniti i kasnije, uz kafu. Treba i njih ponekad pustiti da urade ponešto, kako se ne bi osećali sasvim beskorisno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.