Kakav lik: ispekao pečenje u vrelom – automobilu (video)

Kako mu je samo uspelo?

Stju Pengeli iz australijskog Perta u utorak je, tokom najtoplijeg dana u istoriji zemlje uspeo da ispeče svinjsko pečenje u – svom automobilu.

Car pork roast

Who needs a slow cooker when you've got an old Datsun Sunny!Stu Pengelly successfully cooked a 1.5kg pork roast in his car on Friday as the temperature in Perth nudged 40°C. ☀️🐖🚗He said the temperature in the car reached 81°C in the heat of the day and after 10 hours cooking, the roast was done and ready to eat.Mr Pengilley said his experiment showed how dangerous it was to leave childen and pets alone in hot cars.

Gepostet von ABC Great Southern am Sonntag, 15. Dezember 2019

Oko 10 sati po lokalnom vremenu na sedištu svog „Datsuna“ odlučio je da ostavi lim za pečenje s kilogramom i po sirove svinjetine da bi video što će se s mesom dogoditi.

Pomoću termometra je nadzirao temperaturu u vozilu toekom dana. U sedam ujutro iznosila je 30 Celzijusovih stepeni, a tokom dana je postepeno rasla, da bi oko 13 sati dostigla nezamislivih 81 stepeni.

„Uspelo je!“, napisao je Stju na svojoj Fejsbuk stranici, objavivši fotografiju ispečenog komada svinjetine izrezanog na kriške.

Za agenciju Rojters je u šali kazao da mu je idući projekat govedina pečena na isti način, kao i da veruje da bi se tart (quiche) ispekao za dva sata.

I ostali korisnici društvenih mreža ostavljali su šaljive komentare, tražeći pozivnicu za sledeću „žurku pečenja“, a iznosili su i vlastita iskustva o kuvanju za vreme toplotnog talasa.

Ali, Pengeli je objavu iskoristio da bi uputio nekoliko ozbiljnih saveta. Upozorio je sve korisnike da ni u kojem slučaju u automobilu ni na trenutak po takvoj vrućini ne ostavljaju decu ili pse.

U Pertu su u poslednjih 10 dana zabeležene temperature koje ne padaju ispod 35 stepeni.

Australija je u utorak, po preliminarnim merenjima Kancelarije za meteorologiju (BoM) dočekala najtopliji dan u svojoj istoriji.

Prosečna maksimalna temperatura vazduha bila je 40,9 stupnjeva Celzijusa, čime je srušen dosadašnji rekord iz 2013. kad su zabeležena prosečna 40,3 stupeni, objavio je BoM.

(Hina/Reuters)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.