U trendu

Kako do sna?

Većina žena pati od nesanice u nekom delu svog života. Na svu sreću, postoje mnogi načini da se omogući lakši san pored uzimanja pilula za spavanje. Evo tih nekoliko načina.
Upoznajte svoje izvore stresa. Tu listu stvari koje treba da obavite prenesite na papir umesto da vam se stalno motaju po glavi kad krenete na spavanje. Ovo će vam pomoći da se opustite i odmorite.
Redovno vežbajte. Možda će to biti teško, ali podizanje nivoa aktivnosti tokom večeri, iako ste već izmoreni, sigurno će vam pomoći da lakše i brže zaspite kada odete u krevet.
Izbegavajte uzimanje kofeina u kasnim poslepodnevnim satima. Pazite se i gaziranih pića i čajeva, koji često sadrže kofein.
Idite u krevet kada ste umorni. Nemojte provoditi vreme buljeći u tavanicu i razmišljajući o tome kako morate da zaspite. Ustanite, uradite nešto što vas relaksira u drugoj sobi, a potom se vratite u krevet kada budete spremni za spavanje.
Naučite tehnike relaksacije, pre svega tehnike pravilnog disanja. Zamislite da ste na svom omiljenom mestu, opustite mišiće, „skenirajte“ svoje telo od glave do pete. Ove veštine možete naučiti i na časovima pilatesa i joge.
Održavajte rutinu. Pomeranje ritma spavanja, i to obično preko vikenda, može se nepovoljno odraziti na radne dane.
Obratite pažnju i na melatonin. Ovaj hormon je prirodna pomoć spavanju. On naročito dobro deluje na one koji imaju problema da ostanu da spavaju, iako vrlo lako utonu u san. Preporučljiva je doza od 0,3 miligrama za noć.
Razgovarajte s doktorom o svojoj nesanici ako ona potraje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.