Kako je nastao „Hobit“

Kada je na poleđini jednog od studentskih radova koje je ocenjivao krajem dvadesetih godina prošlog veka zapisao rečenicu: "U jednoj rupi na zemlji živeo je Hobit", Tolkin nije ni sanjao da je upravo na taj način počeo život jedne od najpopularnijih knjiga za decu. Zatim je nastala Trorova mapa, na osnovu koje je smišljao kretanje Bilba Baginsa i družine patuljaka u pohodu protiv Šmauga. U početku je ova priča bila namenjena samo Tolkinovoj deci, koja su u dugim zimskim večerima stalno tražila nastavak priče, a on je pisao nove avanture.
Te večernje priče uz toplu peć i čaj trajale su tri-četiri godine. Tada su Tolkinovi sinovi odrasli, a priča je stala kod susreta sa zmajem Šmaugom. Posle nekog vremena, Tolkin je odlučio da završi knjigu i da priča stigne i do druge dece. Rukopis je ponudio izdavačkoj kući "George Allen & Unwin".
Videvši da je namenjen deci, vlasnik je svom sinu, desetogodišnjem Rajneru Anvinu, dao da pročita rukopis i podnese izveštaj. Dečak se oduševio sadržajem i ocenio da će se dopasti svoj deci između pet do devet godina. Za taj posao firma mu je platila – jedan šiling. Prvo izdanje "Hobita", s nekoliko Tolkinovih crno-belih ilustracija, pojavilo se u septembru 1937. godine u 1.500 primeraka i ubrzo je rasprodato zahvaljujući dobrim kritikama. Drugo je usledilo već u decembru iste godine.
Rajner Anvin je prvi pročitao i uvodna poglavlja rukopisa koji će biti nazvan "Gospodar prstenova" i bio zadivljen. Mnogo godina kasnije presudno je uticao i na to da se objavi "Gospodar prstenova". Tada je završio koledž i jedini bio spreman da rizikuje i objavi tako debelu knjigu – i ponovo je bio u pravu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.