Kako postati degustator?

Oduvek ste želeli da prepoznate pravi ukus pića koje volite, recimo, viskija. Kako li se to radi? Evo jednog interesantnog uputstva kako da uz pomoć svojih čula vida, sluha i mirisa postepeno otkrijete taj pravi opijajući ukus viskija. Zato sipajte sebi čašu svog omiljenog pića, pa možemo da počnemo sa uputstvima.

Da biste saznali kakav je kvalitet viskija, najpre bi trebalo koristiti čulo vida. To činite tako što čašicu podignete ka svetlu, otkrivajući kakva mu je boja i gustina. Ova dva elementa kvaliteta čuvenog pića zavise isključivo od vremena koje je viski proveo u drvenom buretu.

Kada ste piće ispitali čulom vida, na redu je sledeće čulo. To je čulo mirisa, što u prevodu znači – nos. Koristite ga tako što ćete zavrteti viski u čaši kako biste na taj način podstakli isparavanja i oslobodili što više aroma. Zatim čašu lagano prinesite nosu, ispuštajući početni miris alkohola kako biste udahnuli pravu aromu. Mirisanje je najvažniji vid testiranja, jer je nos mnogo razboritiji sudija kada je u pitanju ocena arome ovog pića.

Na redu je sledeća faza. Sada možete da uzmete mali gutljaj viskija. Zadržite ga u ustima. Obratite pažnju na težinu, malo ga zadržite na nepcima, jeziku i spustite do krajnika kako bi svaki deo ovog vašeg organa mogao da obavi svoj deo dešifrovanja ovog kvalitetnog pića.

Na redu je poslednja faza degustacije pića. Ako vam se dopadne, nazdravite i progutajte. Ukoliko vam se ne dopadne, probajte drugi, naravno, na isti ovaj način. U svakom slučaju, znaćete kako to rade pravi degustatori. Kada to naučite, moći ćete svoje novo umeće da demonstrirate na sledećoj žurki ili izlasku. Verujte, svi će biti impresionirani. Živeli!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.