U trendu

Kako smanjiti stres?

Stres je u današnje vreme jedan od najraširenijih ljudskih problema. Do njega dolazi zbog užurbanosti života, kada mislite da zahtevi u vašem životu premašuju vaše mogućnosti. Budući da je stres gotovo nemoguće izbeći, važno je otkriti kako ga smanjiti ili sprečiti stresne događaje i negativne reakcije koje iz njih proizilaze. Ključ uspešnog života uz stres je redovno korišćenje sledećih strategija.

Fizička aktivnost je na prvom mestu. Smanjuje stres i intenzitet reakcija na stres. Posebno su korisne aerobne vežbe poput hodanja, trčanja, plivanja ili vožnje biciklom. Istezanje je korisno prilikom napetosti mišića. Vežbe povećavaju nivo određenih hemikalija u mozgu koje poboljšavaju raspoloženje i čine vas zadovoljnijima.

Pisanje je još jedan način opuštanja. Istraživanja pokazuju da pisanje o stresnim situacijama može da pomogne u opuštanju, te razumevanju i prihvatanju situacije u kojoj se nalazite. Preporučuje se desetak minuta pisanja na dan.

Razgovor o osećanjima takođe pomaže. Izražavajući i deleći svoja razmišljanja s članovima porodice ili dobrim prijateljima bolje ćete razumeti svoja osećanja.

Smeh i plač su prirodan način za nošenje sa stresom i otpuštanje, a predstavljaju deo procesa zaceljivanja rana.

Na kraju još jedan savet: uživajte u svom slobodnom vremenu! Opuštajte se baveći se svojim hobijima, družeći se s dragim osobama, odlaskom u bioskop, uživajući u dobroj knjizi ili šetajući. Igra s kućnim ljubimcem takođe može mnogo da pomogne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar