Kamen iz morskih dubina

Akvamarin je fini kamen čija prozirnost i svetloplava boja sa nijansom zelene podseća na morsku vodu. Legenda kaže da je nekada davno jedna ljupka sirena doplovila iz morskih dubina i kao poklon ljudima na plaži ostavila pun kovčežić akvamarina. Da je ova romantična legenda ipak imala uticaja, govori i ime ovog plavog dragog kamena koje na latinskom znači "morska voda" (aqua – voda i mare – more). Od svetloplavih tonova do dubokog plavetnila mora – akvamarin pokazuje sve te nijanse.
Zbog svoje lepote, akvamarin je davno privukao ljudsku pažnju. U čitavom srednjem veku pripisivana su mu čudesna i lekovita svojstva, a naročito je bio poštovan kao zaštitnik braka, pa je zato u nekim zemljama i danas zadržan običaj da venčani prsten ima ugrađen ovaj kamen. Moreplovci su ga vrlo rano uzeli za svoju amajliju bez koje se nisu usuđivali da isplove na more. Na lepotu ovog dragog kamena nije ostala imuna ni Katolička crkva, koja ga je svrstala među sveto kamenje. Kao što se vidi, korišćen je kao talisman i lek; ukrašavao je kraljevske i papske krune; smatralo se da štiti bračnu zajednicu i donosi mir. Njegova svetloplava boja podstiče osećanja kao što su simpatija, poverenje, harmonija i prijateljstvo. Danas je uz dijamant, smaragd i rubin jedan od najskupljih dragih kamenova koji je svoje mesto našao u vrhunskom juvelirstvu. Teško da postoji ijedan drugi kamen koji je toliko često korišćen u dizajnu u toliko različitih stilova. Akvamarin je uvek fascinantan i prelep; toliko, da je čak i neobrađen pogodan za realizaciju različitih kreacija. Juveliri su ga proglasili za svoj kamen. Zaista je fascinantan. Žene širom sveta vole ga zbog njegove lepe plave boje, koja se savršeno prilagođava skoro svakom tenu i boji očiju.
Za ovaj providni plavkastozeleni kamen staklaste prozirnosti i izuzetnog sjaja može se reći da je mlađi brat smaragda. Kristali akvamarina često su velikih dimenzija, što omogućava da se od njih iseku i obrade krupni komadi nakita. Akvamarin se ubraja u vrlo skupo drago kamenje, pa treba paziti da se ne zameni sa plavim topazom, cirkonom ili spinelom, čija je vrednost mnogo manja. Da bi se potencirala njegova lepota, akvamarin se često kombinuje sa dijamantima. Vrednost mu raste što je boja određenija, a jedna od njegovih osobenosti je ta da na veštačkom svetlu jače sija. Kažu da je najbolji način da prepoznate ovaj kamen da ga stavite u morsku vodu: ako se ne razlikuje od nje, znači da je pravi. Neki akvamarini imaju i zelenkastu primesu, što se takođe smatra tipičnim, ali čistoplavi je ipak onaj pravi. Nalazišta ovog dragog kamena nalaze se u Mozambiku, na Madagaskaru, u Keniji, Tanzaniji, Nigeriji, Avganistanu, Pakistanu i Australiji, međutim, ona najveća i najznačajnija su u Brazilu, gde su sva koncentrisana oko grada Teofilo Otoni, koji je zbog toga sa pravom nazvan – prestonicom dragog kamenja. Najveći primerak akvamarina je u obliku jajeta, težak je 4.438 karata, a čuva se u američkom Muzeju istorije u Njujorku. Različite nijanse akvamarina razlikuju se po svojim imenima: Santa Maria je ime retkog, intenzivnoplavog akvamarina nađenog u Santa Maria de Itabira rudniku u Brazilu. Slične boje je i onaj pronađen u Africi, a nazvan je Santa Maria Africana. Ne toliko intenzivne boje je Espirito Santo. Još jedan akvamarin prelepe boje poznat je pod imenom Martha Roca.
Kako tokom vekova, tako i danas pleni pažnjom i željom za posedovanjem, jer se ubraja u najtraženije i najskuplje drago kamenje. Ovaj sjajni plavi dragi kamen povezuje se čak i sa astrologijom, i to sa zodijačkim znakom Vodolije. Zato, ako ste pripadnik ovog znaka, obavezno se pobrinite da imate i ovaj kamenčić u svojoj kolekciji nakita, jer je akvamarin zaista uspeo da spoji svetlost neba i plavetnilo mora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.