U trendu

Katolički samostan se zatvara – glavna časna sestra se zaljubila

Samostan otaca Kapucina italijanske opštine Sansepolkro najavio je konačno zatvaranje, nakon što se njegova glavna časna sestra odrekla duhovnog života. Prema rečima mnogih — ona se zaljubila u muškarca, zbog čega i odlazi. U nedostatku zamene, samostan se mora zatvoriti.

Sestra Marija Tereza Sacente (40) već je prekinula svoju emotivnu vezu, ali ne želi da nastavi život kao kaluđerica.

„Ono zbog čega patim obeležiće me za ceo život, a meni će biti teško da u budućnosti i dalje imam bilo kakve veze sa Crkvom“, rekla je ona za portal „Republika“.

Ona je navela da ljudi tuguju zbog zatvaranja samostana, i da i ona žali zbog toga. Samostan je funkcionisao od 1611. godine, a trenutno je u njemu samo jedna osamdesetogodišnja sestra i još dve nove kaluđerice, koje su pripadnice benediktinskog reda Olivetana.

Nije jasno da li je povlačenje kaluđerice na sopstvenu inicijativu, da li je došlo naredbom vlasti ili moralnim ubeđivanjem zajednice kojoj pripada. Kada su italijanski mediji pitali Sacenteovu da li je uzrok zatvaranja „priča o srcu“, ona je odgovorila: „Oni to žele da kažu na taj način, a mnogo je složenije nego što se čini“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar