U trendu

Kern obišao vladin bunker, možda ipak zatreba

Austrijski kancelar Kristijan Kern obišao je danas vladin bunker, u koji bi u slučaju krize bila smeštena austrijska vlada.

Zamisao da bi bunker iz doba Hladnog rata u nekom trenutku mogao biti potreban još uvek deluje nerealno, ali zbog savremenih pretnji sasvim opravdano da se ovo zdanje i dalje održava, istakao je ministar odbrane Hans Peter Doskocil, koji je u pratnji Kerna obišao bunker u mestu Sankt Johan im Pongao, koji je najčuvanija državna tajna.

Kern je istakao da svet nije postao bezbedniji i izrazio nadu da austrijska vlada nikada neće koristiti ovaj bunker, ali je želeo, kako je dodao, da se, za slučaj potrebe, sam uveri u stanje.

Podaci o bunkeru, koji je izgrađen tokom 1980-tih godina duboko u planini kod Sankt Johana im Pongau, nisu poznati.

Međutim luksuza nema, na šta ukazuje i pitanje kancelara Kerna, prilikom obilaska spartanski opremljene kancelarije „imamo li barem neki kaktus ili nešto slično“, prenosi APA.

Njegova kancelarija u bunkeru ima samo jedan običan radni sto, telefon.

„Staviću na zid poster bečke „Austrije“ (trofejni bečki fudbalski klub“, rekao je Kern, na šta je Doskocil, koji navija za Rapid, odgovorio: „to i nije potrebno“.

Novinari koji su bili u pratnji kancelara morali su, pre ulaska, predati mobilne telefone i računare, a fotografima je dozvoljeno samo ograničeno slikanje.

Osoblje – vojno i civilno, koje radi na održavanju bunkera obavezalo se na strogo čuvanje tajne, pa se i njihove porodice redovno „skeniraju“.

Na „nivou 4“ nalaze se prostorije namenjene za vladu, za slučaj da ne može više upravljati zemljom iz Beča i mora biti evakuisana u slučaju epidemije, terorističkog napada ili drugih pretnji.

U tom slučaju bi državno rukovodstvo moglo da opstane na duže vreme u bunkeru.

U praksi bunker do sada nikada nije bio korišćen, a i političke posete ovom mestu su bile veoma retke. Pre tri decenije je poslednji put jedan kancelar, Franc Vranicki, obišao ovo podzemno zdanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.