Kineski izum

Domine, simpatična igra uz pomoć nekada drvenih, a u moderno doba plastičnih pločica sa rupicama koje označavaju brojeve, popularna je i danas kao i vekovima pre. Pretpostavlja se da su prve domine nastale u Kini oko 1120. godine. One su bile duže od mlađe, zapadne varijante i izrađivane su ručno. Kinezi su poznavali dve kategorije domina – vojne i civilne. U civilnoj varijanti domina postojali su duplikati, dok su takozvane vojne domine bile unikati.

Prve domine izrađivane su od kostiju sa identičnim rupicama napravljenim od slonovače. Domine su pravljene u setovima od po 20 do 32 komada. Varijante različitih igara koje su kasnije igrane, a i danas služe kao zanimacija u gotovo celom svetu, nastale su baš od ovih prvih kineskih domina.

Domine su počele da se masovnije koriste u četrnaestom veku u Kini, a odatle su prenete u druge delove sveta. Prema istorijskim podacima, u Evropi su prvi put počele da se upotrebljavaju u Italiji, gde su igrane u sudovima u Veneciji i Napulju. I ove domine pravljene su najčešće od kostiju ili od slonovače, čija je osnova bila najčešće u crnoj boji, dok su oznake koje su predstavljale brojeve bile bele. Svaka domina bila je podeljena na dva jednaka dela, a na njima su se nalazile najčešće tačke koje su označavale brojeve. Oznake na dominama bile su samo sa jedne strane kako bi se sprečilo varanje i gledanje u protivnikove pločice.

Ova igra stigla je u Veliku Britaniju u kasnijim godinama osamnaestog veka iz Francuske i veoma brzo postala popularna u tavernama i pabovima. Sama reč „domino“ je francuskog porekla. Različite varijante ove igre danas se igraju gotovo u svim zemljama sveta, ali je, po svemu sudeći, najpopularnija u Latinskoj Americi. Širom sveta, naročito u Engleskoj, osnovana su društva, udruženja i klubovi igrača domina, a organizuje se i niz takmičenja na međunarodnom nivou.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.