U trendu

Kineski lekari već 60 godina pomažu u Africi, ali i širom sveta

Ove godine obeležava se 60 godina od kada je Kina poslala svoj prvi medicinski tim u Afriku, piše Sihua i dodaje da su u mnogim delovima ogromnog kontinenta, kineski lekari među lokalnim stanovništvom, dočekani kao „anđeli u belom“ i „ambasadori prijateljstva“, što je odraz njihove zahvalnosti i poverenja.

Od kada je prvi imedicinski tim iz Kine poslat u Alžir 6. aprila 1963. godine, Kina je neprestano slala medicinsko osoblje na afrički kontinent. Kineska inostrana medicinska pomoć sada je postala globalna.

Tokom proteklih šest decenija, Kina je poslala medicinske timove od ukupno 30.000 članova u 76 zemalja i regiona na pet kontinenata, pružajući oko 290 miliona dijagnoza i tretmana. Trenutno, kineski medicinski timovi rade na 115 lokacija u 57 zemalja, od kojih je skoro polovina u udaljenim oblastima sa teškim uslovima.

Malarija, kolera, žuta groznica i druge zarazne bolesti dugo su mučile Afriku, kontinent sa najvećim brojem zemalja u razvoju, zbog nedostatka medicinske infrastrukture i osoblja.

Prevazilazeći velike poteškoće i izazove, kineski medicinski timovi su pružali preko potrebne medicinske usluge ljudima u Africi i svojim veštinama i profesionalizmom popunili mnoge praznine u lokalnim medicinskim oblastima.

Uspešno su sproveli prvu operaciju na otvorenom srcu u Sudanu, prvu implantaciju srčanog pejsmejkera u Gambiji, prvu kraniektomiju u Beninu i prvu replantaciju odsečene desne nadlaktice u Mozambiku, pored drugog.

U pokušaju da podstaknu lokalne zdravstvene kapacitete, kineski lekari u Africi takođe su obezbedili obuku za lokalne medicinske radnike.

Štaviše, Kina je pomogla izgradnju sedišta Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i desetine specijalizovanih centara; donirala je lekove, vakcine i opremu Africi i podelila svoja iskustva u borbi protiv pandemije kovid-19.

Svojom 60-godišnjom neprekidnom medicinskom pomoći Africi, Kina je pomogla da se poboljša zdravlje i blagostanje afričkog naroda. Dok Kina i Afrika nastoje da izgrade zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, uključujući zajednicu zdravlja, kineski lekari u Africi su pioniri u nastojanju da se postigne ovaj cilj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar