U trendu

Kineski muzej otvara digitalnu bazu podataka o grobnicama starim 2.000 godina

ČANGŠA – Muzej Hunan učinio je digitalnu bazu podataka o svetski poznatim grobnicama Mavangdui dostupnom koledžima i kompanijama, kao poslednji kineski muzej koji ima za cilj da pretvori arheološke nalaze u popularne kulturne brendove.

Muzej u centralnoj kineskoj provinciji Hunan omogući će da dva koledža i 12 kompanija, uključujući popularni brend čaja za piće i onlajn video platformu Mango TV, slobodno koriste digitalne resurse Mavangduija, piše Sinhua.

Smešten u glavnom gradu provincije Čangša, Mavangdui se nalazi u velikim grobnicama markiza od Daija iz vremena dinastije Han (202. p.n.e – 220. nove ere), kao i njegove žene i sina.

Lokalitet je privukao međunarodnu pažnju 1970-ih kada su istraživači otvorili kovčeg i pronašli ženski leš koji nije pokazivao znake raspadanja. Leš, koji se sada čuva u muzeju, navodno je leš žene po imenu lejdi Sin Džui, supruge markiza od Daja.

Muzej je 8. januara potpisao ugovore sa više od 30 timova u kulturnoj i kreativnoj industriji za razvoj digitalnih proizvoda koji se odnose na život pre 2.000 godina, crpeći inspiraciju iz preko 3.000 artefakata otkrivenih u grobnicama, uključujući odeću, muzičke instrumente i medicinske recepte korišćene u vreme dinastije Han.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar