Klarkson i prijatelji iz Top Gira idu na Amazon

Autori legendarne TV-emisije o automobilima „Top Gir“ (Top Gear) Džeremi Klarkson, Ričard Hamond i Džejms Mej biće domaćini novog šou-programa koji će se emitovati na internetu, na video-kanalu Amazona, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC), koji je godinama emitovao tu emisiju.

Trojka iz „Top Gira“ potpisala je ugovor sa Amazonom za tri emisije o automobilima, a početak emitovanja planira se za iduću godinu.

U šali na račun bivše kuće, Klarskon je rekao da se oseća kao da je izašao iz dvokrilnog aviona i ušao u svemirski brod.

Mej je dodao da su s Amazonom postali deo „novog doba smart televizije“.

Današnja najava usledila je posle višemesečnih spekulacija šta će biti s Klarskonom i njegovim kolegama, pošto je bio otpušten s Bi-Bi-Sija (BBC) zbog svađe i udaranja producenta tokom snimanja „Top gira“.

„Gledaoci su nam rekli da ih žele nazad na ekran i mi se radujemo što se to i dogodilo. Jedva čekamo da vidimo šta će Džeremi, Ričard, Džejms i njihov tim napraviti, a zasigurno to će biti jedna od emisija koju će svet najviše očekivati u 2016. godini“, rekao je potpredsednik „Amazon Prajm Videa“ Džej Marin. 

BBC će se takođe vratiti „Top giru“ koja je s Klarskonom, Hemondom i Mejom jedna od najgledanijih na toj televiziji, a od sledeće godine će se emitovati s novom postavkom koju će predvoditi Kris Evans, dosadašnji voditelj jutarnjeg programa na BBC radiju.

BBC je u martu saopštio da neće obnovljen ugovor s Klarksonom koji je bio suspendovan 10. marta, pošto je prvo 20 minuta verbalno maltretirao producenta Oisina Timona, da bi ga posle i fizički napao. Incident se desio kada je Klarksonu, jednoj od najplaćenijih zvezda BBC-ja, rečeno da neće moći da ima biftek i pomfrit u hotelu posle snimanja, zato što je restoran prestao da služi toplu hranu.

Odluka o suspenziji 10. marta izazvala je gnev ljubitelja „Top gira“ posle čega je na internet peticiji prikupljeno više od milion potpisa za vraćanje Klarksona.

„Top gir“ se prikazuje u Velikoj Britaniji od 1977, ali je dolaskom Klarksona na čelo emisije 1988. postao popularan. U formatu, s Hemondom i Mejom, prikazival se od 2002. Emisiju je u 214 zemalja i teritorija širom sveta gledalo više od 350 miliona gledalaca, više zbog nekonvencijalnog stila vođenja nego zbog automobila.

Otkaz Klarksonu s BBC-ija usledio je posle više incidenata poput koriščćenja reči „nigger“ (crnčuga), provokacije Argentine zbog Foklanda ili komentara o Meksikancima kao lenjim i glupim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.