Klimatske promene: Grenland bi mogao u budućnosti da izvozi – pesak

Grenland bi mogao da počne da izvozi pesak, „zahvaljujući“ globalnom zagrevanju koje topi ogromnu ledenu površinu ostrva i spira velike količine taloga u more, rezultat je najnovije studije tima naučnika iz Danske i SAD.

Pesak bi Grenlandu mogao da donese korist od klimatskih promena, objavio je tim naučnika iz Danske i SAD u časopisu „Nature Sustainability“

„Možete zamisliti topljenje leda kao jednu slavinu kroz koju se izliva pesak na obalu“, iyjavio je glavni autor studije Met Bendiken, istraživač sa Univerziteta Kolorado, prenosi Rojters.

Studija, pod naslovom „Obećanja i opasnosti od eksploatacije peska na Grenlandu“, navodi da bi Grenland morao da proceni rizike obalnog rudarstva, naoročito po ribarstvo.

Svetska potražnja za peskom iznosila je oko 9,55 milijardi tona u 2017. godini s tržišnom vrednošću od 99,5 milijardi dolara i predviđa se da će dosegnuti gotovo 481 milijardu dolara u 2100. godini, podstaknuta rastućom potražnjom i mogućim nestašicama, navodi se u studiji.

David Burman sa danskog univerziteta u Arhusu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da već postoji neka lokalna eksploatacija peska za domaću građevinsku industriju na Grenlandu.

„Trenutno je to jeftin resurs, ali će postati skuplji“, kaže Burman, prenosi agencija.

Studija kaže da bi pesak i šljunak mogli da se koriste i u budućnosti kako bi se ojačale plaže i obale koje su pod rizikom od porasta nivoa mora, što je delom uzrokovano i otapanjem Grenlanda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.