Knjiga za džep

Prve knjige napisane su pre više hiljada godina, u početku na kamenim i glinenim pločama, a zatim, u vekovima koji su usledili, na papirusu. Pisane su ručno, njihovo stvaranje trajalo je godinama i bile su veoma cenjene, ali nedostupne većini ljudi. Otkriće štamparske mašine unelo je pravi prevrat u stvaranje knjiga, jer su, zahvaljujući štampi, one postale dostupnije narodu. Ipak, zbog još neuhodanog načina štampanja i izuzetno skupog papira, prve knjige, prilično velike i nezgrapne, prodavane su po izuzetno visokoj ceni. Bili su potrebni vekovi da čovek pronađe knjigu koja će po svom formatu biti jednostavna za korišćenje, dovoljno mala da može da stane u torbu ili u džep, i čija će cena biti takva da može svako da je kupi.

Prva džepna knjiga pojavila se tridesetih godina prošlog veka, a njen pronalazač bio je Englez Alen Lejn, direktor britanske izdavačke kuće „Bodli Hed“. Prema nekim pričama koje su ostale sačuvane do današnjih dana, Lejn je jednog vikenda s Agatom Kristi i njenim suprugom putovao uz sela u London i potražio je u obližnjem kiosku nešto za čitanje, kako bi im brže prošlo vreme u putovanju vozom. Međutim, njegova potraga za odgovarajućim štivom nije urodila plodom, jer izuzev dnevnih novina nije mogao da pronađe ništa zanimljivo za čitanje. Lejn je tada došao na ideju da odštampa džepnu knjigu, dovoljno malu da može da stane u džep sakoa, ali zabavnu i zanimljivu. Svoju ideju realizovao je vrlo brzo, pa se 30. jula 1935. godine na kioscima širom Velike Britanije pojavilo prvo od deset džepnih izdanja edicije „Pingvin“. Da je postigao pun pogodak svojim pronalaskom vrlo brzo je potvrdio ogroman broj prodatih knjiga za koje su Englezi čekali u redovima da bi ih kupili.

Alen Lejn je nastojao da udovolji zahtevima čitalaca za zanimljivim knjigama, pa su se u ovoj džepnoj ediciji našli i romani čuvenih pisaca poput Ernesta Hemingveja, kao i popularne Agate Kristi.

U naše vreme džepne knjige mogu se kupiti na svakom koraku, u novinarnicama ili knjižarama, jeftine su i pristupačne svima, a izdavačke kuće se gotovo utrkuju ko će u ovom minijaturnom izdanju objaviti dela čuvenih ali i trenutno izuzetno popularnih pisaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.