Knjiga za pod glavu

Sigurno ste se pitali postoji li i koja je to najveća knjiga na svetu, a zatim i koliko ona ima stranica i koliko je novca potrošeno na njenu štampu. Sledeće pitanje bilo bi, verovatno, u kojoj zemlji se nalazi ta knjiga i ko je sve to smislio. Sada ćemo razrešiti sve te dileme.

Knjiga o azijskoj zemlji Butan proglašena je za najveću objavljenu knjigu na svetu. Sama knjiga teška je, verovali ili ne, 60 kilograma. Kažu da je za nju iskorišćeno toliko papira, da je to dovoljno da se prekrije jedan fudbalski teren. Zamislite tek da sve to morate da pročitate.

Autor ovog čuda od knjige je Majkl Holi, naučnik na Institutu za tehnologiju u američkoj državi Masačusets. Komentarišući svoju knjigu, on kaže da to nije knjiga za čitanje pred spavanje, osim ako ne planirate da spavate na njoj. To je i razumljivo s obzirom na njen obim – imali biste dosta poteškoća ako biste poželeli da se pomoću nje uspavate. Doduše, to vam i može poći za rukom, ali ćete se pre umoriti od držanja i pridržavanja te knjige nego od samog teksta.

Naime, jedan primerak knjige pod nazivom „Butan: vizuelna odiseja po kraljevstvu“ dug je 1,74 metra, a ima 112 stranica. Pravljenje te knjige, za one koje i to interesuje, koštalo je oko 2.000 dolara. Ko voli da čita, neka izvoli!

Knjiga obiluje predivnim fotografijama ove zemlje na Himalajima, tako da čitalac zaista može da uživa u predivnim prizorima a, naravno, ponešto i da nauči. Jedini je problem što ni pisac a ni izdavač nisu naveli kolika je cena ovog neobičnog dela. S obzirom na cenu štampanja, ni cena same knjige neće biti ništa ispod toga. Ako se ipak odlučite i kupite je, onda vam ostaje još da nađete dovoljno pogodno mesto da je smestite. S obzirom na dimenzije, to i nije mala stvar. Ipak, za prave ljubitelje knjiga to nisu nikakve prepreke!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.