U trendu

Ko reši ovu zagonetku, dobiće — milion dolara

Naučnik, profesor Ijan Gent i njegov tim sa Univerziteta Sent Endrjus nude nagradu od milion dolara osobi koja uspe da smisli program koji će rešiti „Kraljičinu zagonetku“.

Pre nego što se ponadate, iako je to takmičenje otvoreno za sve, nemojte misliti da je jednostavno, osim ako niste stručnjak za programiranje, piše „Unilad“.

„Kraljičina zagonetka“ nastala 1850. godine, uključuje osam figura sa šahovske table. Štaviše, osam kraljica. Zadatak koji se postavlja pred igrače jeste da na standardnu šahovsku tablu postave osam kraljica, tako da nijedna ne može da napadne neku drugu.

To znači postavljanje kraljica u različite redove tako da dve kraljice nisu u istoj koloni niti se mogu sresti dijagonalno. Sama zagonetka je rešena, ali su svi kompjuterski programi neslavno propali kad se poveća šahovska tabla.

Gent i njegove kolege veruju da bi računarski program, koji može da reši taj zadatak, mogao da bude dovoljno sofisticiran da reši većinu zadataka, poput dekriptovanja najtežih sigurnosnih softvera.

„Ako možete da napišete program koji može da reši taj zadatak brzo, onda možete da ga prilagodite da rešava većinu bitnih problema koji nas danas muče“, rekao je Ijan Gent.

„To uključuje trivijalne zadatke poput toga da nađete najveću grupu vaših prijatelja na Fejsbuku koji se međusobno ne poznaju, ali i važne zadatke poput provaljivanja kodova koji osiguravaju naše onlajn transakcije“, kaže Gent.

Razlog zbog kojeg je teško napisati taj program jeste velik broj varijabli koje su uključene u njega. Zbog toga bi moglo da potraje i nekoliko godina dok se program konačno ne ostvari.

„U praksi, niko nije bio ni blizu uspešnom pisanju programa“, rekao je jedan od naučnika.

Ako vas zanima ovaj izazov i mislite da možete da napišete svoj program i da dobijete milion dolara, onda se javite Klej institutu za matematiku u SAD, prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar