Koja rasa pasa najčešće ujeda ljude?

Ako vas neko pita koja je najopasnija rasa psa, verovatno biste na prvom mestu rekli da je to pit bul, odnosno njihov bliski rođak – američki stafordski terijer.

Međutim, nedavno objavljeni rezultati istraživanja koje je sprovela najveća britanska kompanija specijalizovana za osiguranje kućnih ljubimaca na vrh liste rase pasa koje najčešće grizu ljude stavlja labradore.

Budući da se labrador najčešće spominje kao porodični pas i prijatelj dece, rezultati istraživanja mnoge će iznenaditi, ali statistički gledano imaju logike i poklapanju se sa lestvicom najpopularnijih rasa pasa u Velikoj Britaniji, koja pokazuje da su upravo labradori najbrojniji, pa su samim tim i njihovi ugrizi češći od nekih manje popularnih rasa.

Najčešće žrtve napada pasa su poštari i razni dostavljači, a uz labradore na listi pasa koji ih najčešće napadaju su nemački ovčari, stafordski terijer i Border Koli.

Kao neke od najčešćih posledica ugriza istraživanje navodi amputacije vrha prsta/prstiju, ubodne rane (od zuba) i gubitak noktiju, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.