U trendu

Kokteli, rum i samba

Jedna limeta, malo sveže mente, kašičica šećera, dva centilitra belog ruma, soda i led – ovom kubanskom nacionalnom piću – Mojitu, nije mogao da odoli ni Ernest Hemingvej. Kada je u Sjedinjenim Američkim Državama dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka alkohol bio zabranjen, bogati i piću skloni Amerikanci preplavili su Kubu. Sa sobom su na ostrvo doneli i gomilu novca, tako da su gradovi zasijali sjajem i luksuzom.

Sa Fidelom Kastrom tome je došao kraj pedesetih godina. Ono što je u početku trebalo da bude ostvarena socijalna reforma i nacionalno jedinstvo pretvorilo se u svoju suprotnost: oduzimanje imovine i pogrešan ekonomski plan bacili su zemlju u siromaštvo. Pored svega toga Kubanci su zadržali volju za životom i veselost. U poslednje vreme sve je više lepih hotela jer Kuba otvara vrata onima koji donose devize. Ko preferira začinjenu kreolsku kuhinju, dobro će se najesti na Kubi.

Božanstvenih plaža kao sa razglednice na Kubi ima posvuda. Najlepše se mogu naći u Varaderu, gde hrli i najveći broj turista. Kuba, međutim, osvaja i fascinantnim koralnim sprudovima, zelenim planinskim vencima, drvećem mangrove, šećernom trskom i plantažama duvana. Ne smeju se zaobići ni slikoviti kolonijalni gradovi poput Trinidada i Havane sa specifičnim šarmom.

Mnoge raskošne građevine sa svojim mermernim hodnicima i balkonima od mahagonija stoje tu još iz vremena šećernog buma sa početka 18. veka. Kuba je više od 200 godina bogata mešavina različitih kultura i rasa. Mnoge lepotice predstavljaju se u haljinama veselih boja iz kolonijalnog doba, pri čemu je najuočljiviji uticaj španskog i afričkog načina odevanja.

Pred crkvom Virgen de la Caridad del Cobre kod Santijaga parkirani su mnogobrojni i tipični kubanski objekti želje, a to su dobro očuvani američki oldtajmeri. Mnogi Kubanci srećni su što ručno uvijaju duvan i prave najčuvenije i najskuplje cigare na svetu. Tako je i u Pinar del Rio. Kuba ima obalu dugu 5.800 kilometara, sa peskovitim plažama na severu i liticama na jugu. Tu se nalazi i preko hiljadu malih ostrva koja predstavljaju raj za sve goste željne sunca, surfovanja, jedrenja i ronjenja.

Muzika Kubancima leži u krvi. Ona je dokaz želje za životom. Rumba, son ili bolero – nije bitno. Bez muzike se ne može. Poseta Muzeju muzike u Havani ispričaće vam sve o tome. Kuba je biser Kariba. Tu čovek može da nađe sve što će ga učiniti srećnim: sunce, kristalnočisto more i najbolji rum!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.