U trendu

Kolumbija planira da premesti 70 nilskih konja u Indiju i Meksiko

BOGOTA – Kolumbija planira da premesti 70 svojih nilskih konja, potomaka iz privatne menažerije trgovca drogom Pabla Eskobara, u nove domove u Indiji i Meksiku u pokušaju da kontroliše njihov povećani broj, rekao je lokalni guverner.
U Kolumbiji trenutno ima između 130 i 160 nilskih konja, prema podacima kolumbijske vlade, i oni su se proširili daleko izvan Eskobarovog bivšeg ranča gde su u početku bili samo jedan mužjak i tri ženke, objavio je danas Si-En-En (CNN).
Nilski konji bili su deo kolekcije egzotičnih životinja koje je Eskobar sakupio 1980-ih na svom ranču oko 250 kilometara od Medelina.
Vlasti su premestile nakon Eskobarove smrti 1993. godine većinu drugih životinja, ali ne i nilske konje jer su bili preteški za transport.
Ali od tada su počeli da se brzo razmnožavaju, šireći se duž sliva reke Magdalene, i sada predstavljaju ekološki izazov i zabrinjavaju obližnje stanovnike, saopštile su vlasti.
Studija objavljena u časopisu „Nejčr“ upozorila je da bi broj nilskih konja mogao da se poveća na 1.500 u roku od dve decenije.
Vlasti su pokušavale ranije da kontrolišu populaciju nilskih konja koristeći kastracije i ispaljivanje kontraceptivnih strelica, ali su te akcije imale ograničen uspeh i zbog toga postoji plan da se 70 nilskih konja prebaci u prirodna staništa u Indiji i Meksiku, napisao je guverner provincije Antiokia na Tviteru.
Slanje nilskih konja nazad u rodnu Afriku nije dozvoljeno, a 60 nilskih konja biće premešteno u Indiju, a 10 u Meksiko, objavio je Si-En-En.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar