U trendu

Kome smeta zastava?

Vrhovni sudija iz Kvebeka u Kanadi naložio je Teodoru Antonopulosu da mora da ukloni veliku grčku zastavu koju je nacrtao na vratima svoje garaže!
A ovaj stanovnik Montreala odlučio je da se žali na tu sudsku odluku. Evo šta se nakon toga dogodilo.
"Razgovaraću sa svojim advokatom i videćemo koliko će žalba iziskivati vremena i novca", izjavio je Teodor Antonopulos u telefonskom intervjuu za lokalne novine.
Prošlo je više od četiri godine otkako je Teodor Antonopulos nacrtao plavo-belu grčku zastavu na vratima garaže svoje kuće u Montrealu. To je uradio za vreme "patriotske groznice" 2004. godine, u vreme održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu. Grčka je tada osvojila neočekivanu pobedu nad domaćinom – Portugalom.
Teodor Antonopulos je morao da plati kaznu u iznosu od 138 dolara kada se inspekcija pojavila na osnovu žalbe komšija i naredila mu da ukloni zastavu.
On se žalio na kaznu kod opštinskog sudije 2007. godine, ali je izgubio. Međutim, ni tu nije odustao!
Unajmio je advokata, poznatog montrealskog zaštitnika ljudskih prava – Džulijusa Greja, koji je tvrdio da je odluka nezakonita jer ne poštuje Teodorovo pravo na slobodu izražavanja.
U obrazloženju svoje odluke sudija Vrhovnog suda Frans Šarbone navela je da opština ima pravo da postavi jedinstvene standarde u okviru svoje nadležnosti i u skladu s tim donese odluke u kojima zabranjuje svojim stanovnicima da postavljaju znake na svoje fasade ili ograde.
Teodor Antonopulos je posle toga rekao da je razočaran odlukom suda.
Međutim, i pored te sudske odluke, grčka zastava još uvek stoji na vratima njegove garaže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar