U trendu

Konačno imamo odgovor na verovatno najčuvenije pitanje na svetu: Šta je starije, kokoška ili jaje?

Prastara filozofska i naučna misterija „šta je starije – kokoška ili jaje?“ konačno je rešena!

Ovo pitanje jedno je od najčešće postavljanih u istoriji, a ljudi često biraju odgovor ‘jaje’, uz argument da su na taj način još dinosaurusi dolazili na svet.

Ipak, naučnici sa univerziteta Šefild i Varvik imaju drugačiji odgovor, piše Dejli Mejl.

Njihovo istraživanje, naime, pokazalo je da ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati pre jajeta.

Taj protein, objašnjavaju naučnici, zove se OC-17 i deluje poput katalizatora koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumance u kojem se razvija pile.

Naučnici su u istraživanju koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i prate njegov razvoj.

Ono što su otkrili je da je protein OC-17 ključan za podsticanje kristalizacije u ranim stadijumima razvoja ljuske tako što pretvara kalcijum karbonat u kristale kalcita koji prave ljusku.

Kristali kalcita se, inače, mogu naći u kostima i oklopima raznih životinja, s tim da se kod kokošaka on stvara brže nego kod bilo koje druge vrste i proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар