U trendu

Konačno razrešena jedna od najvećih misterija čovečanstva (video)

Vekovima su istoričari i arheolozi pokušavali da dođu do odgovora kako je društvo iz bronzanog doba, koje nije bilo tehnološki razvijeno, uspelo da pomera ogromne blokove krečnjaka i granita od kojih su građene piramide u Gizi.

Konačno su uspeli da odgonetnu kako su blokovi teški i do 2,5 tone transportovani kilometrima daleko i to oko 2.600 godina pre Hrista.

Nedavno otkriće natpisa na antičkom papirusu, drvenog čamca i genijalnog sistema vodenih kanala bacilo je novo svetlo na impozantnu infrastrukturu koju su stvorili graditelji Gize.

Na parčetu papirusa koji je pronađen u luci Vadi al Džarf, koji je lično pisao nadzornik Merer – vođa tima od 40 elitnih građevinara, detaljno je opisano kako su 170.000 tona teški blokovi krečnjaka prevoženi Nilom do Gize.

Radnici bi ukrcali blokove na drvene brodove koji su bili međusobno povezani užadima, a zatim bi brodovi plovili kanalima do unutrašnje luke, koja je bila udaljena samo nekoliko kilometara od piramida. Radnici su zapravo putem kanala preusmerili tok reke Nil.

Iako se već dugo zna da su granitni blokovi od kojih su sagrađene piramide dopremljeni iz Asvana, 855 metara južno od Gize, a blokovi krečnjaka iz Ture, osam kilometara dalje, arheolozi nisu mogli da se slože u vezi sa time kako je građevinski materijal tačno transportovan.

Ostaci kanala pronađeni su ispod prašnjavog platoa u Gizi, kao i glavni bazen u kojem su vršene glavne isporuke.

U ovom projektu je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.

5 komentara
 1. bambi

  Mujice, pogresno si izracunao, ako vec hoces da racunas. Ali da ne bi racunao, prava istina je piramide pravila ova nasa firma koja je sve tendere po Beogradu pokupila, zato je to sve tako sporo islo.

 2. Mujica

  Lepa priča za retardiranog malog Pericu. A normalni mali Perica uzme olovku i izračuna (recimo – za Veliku piramidu, koja se pripisuje Keopsu) – vreme vladavine dotičnog u odnosu na broj ugradjenih kamenih blokova, pa dobije: da se svaka 2,5 minuta mora isklesati jedan kameni blok, a na drugoj strani svaka 2,5 minuta postaviti na svoje mesto jedan kameni blok od oko 2,5 tona. Čamcima, palminim valjcima, konopcima od q…..h dlaka, …i sl. glupostima? Ma kako da ne – sve ste u pravu.

  1. Anonimni

   Oni jesu uradili grandiozan posao, a mudroseri Mujica i Anonimni prosipaju znanje i teoriju…

  2. Anonimni

   To, kada bi mali Perica gradio piramidu, pa klesao jedan po jedna blok, pa njega jednog prevozio, zatim ugradio taj jedan blok, pa ispocetka. Desetine hiljda ljudi je gradilo piramide, u kontinuitetu: klesalo, prevozilo i ugradivalo!

 3. Anonimni

  da,da, sasvim logicno. A, zatim su ih dizali na ramena i odnosili dalje. U camce su ih utovarali najmodernijim dizalicama u to vreme, a kanale su kopali bagerima. Sjano otkrice.

Napišite komentar