U trendu

Konačno rešena jedna od najvećih misterija univerzuma

Naučnici se sa problemom nedostatka pola univerzuma susreću već godinama – velika je dispabalans između onoga koliko mi vidimo i koliko bi materije trebalo tamo da se nađe.

Naučnici veruju da je većina univerzuma, oko 70 odsto, sačinjena od tamne energije, misteriozne sile za koju se veruje da bi mogla da utiču na širenje svemira, prenose mediji.

Četvrtinu čini tamna materija, a preostalih pet procenata „normalna“ materija koja obuhvata sve ono što vidimo u svemiru uključujući planete, zvezde i galaksije.

Naša opservacija normalne materije (protoni, neuroni i elektroni) obuhvata svega 2.5 odsto svemira – ostatak je neistražen. Ova neusklađenost poznata je kao „problem nedostajućih bariona“, a dva tima istraživača veruju da su napokon rešila ovu misteriju.

Prema pisanju New Scientist-a, Hideki Tanimura sa Istituta za astrofiziku u Orseju u Francuskoj i Ana de Graf sa Univerziteta u Edinburgu su u dva odvojena dokumenta objasnili pronalazak nedostajućih bariona u vrućim filamentima gasa koji povezuju galaksije.

Timovi su pratili galaksije pretpostavljajući da ih povezuju barioni. Zatim su na prikupili podatke sa Plenk satelita koji prikazuje kosmičku mikrotalasnu pozadinu – ostatak sjaja Velikog praska.

Kako ovaj sjaj prolazi kroz vruć gas, deo njega se raspada, ostavljajući trag u kosmičkoj mikrotalasnoj pozadini. Ovaj fenomen omogućio je istraživačima da vide materije koje su inače previše tamne za posmatranje.

Oba tima, posmatrajući preko milion parova galaksija, otkrili su tragove filamenata gasa u prostoru između galaksija. Šta više, uočili su veću gustinu od prosečne – u zapisima Tanimure reč je o tri puta većim brojkama, dok je u dokumentima Grafova zabeležena šest puta veća gustina.

„Problem nedostajućeg barijuma je rešen“, navodi Tanimura.

„Razlike u gustini postoje jer smo posmatrali filamente na različitim udaljenostima. Ako su ovi faktori uključujući, naša otkrića su veoma konzistentna sa drugom grupom“, dodaje.

Ralf Kraft iz Harvard Smitsonian Centra za astrofiziku u Masačusetsu da rezultati pomažu u poravnanju razlike između opservacija i simulacija univerzuma, piše Newsweek.

„Svi znaju da nedostajuća materija mora biti tamo, ali je ovo prvi put da je neko, čak dve grupe, ne manje, došao do definitivnog otkrića“, ističe Kraft.

Istraživanje Tanimure biće objavljeno u publikaciji Kraljevskog astronomskog društva, dok će se istraživanje Grafove naći u časopisu Nature.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.