U trendu

Konačno rešena misterija šta se krije iza osmeha Mona Lize

Svetski poznati osmeh Mona Lize „nije bio pravi“ kada ju je Leonardo da Vinči naslikao, pokazuju nova istraživanja.

Njen nesiguran osmeh pokazuje da je bio usiljen dok je pozirala legendi italijanske renesanse pre više od 500 godina, kažu naučnici, piše britanski „San“.

Čuveni portret je jedno od od umetničkih dela o kojima se najčešće diskutuje, delom zahvaljujući nejasnom izgledu subjekta portreta.

Sada američki tim tvrdi da je konačno rešio misteriju nakon što je analizirao asimetriju zagonetnog osmeha.

Glavni autor dr Luka Marsili, neurolog sa Univerziteta Sinsinati, objasnio je da rezultati pokazuju da se sreća izražava samo na levoj strani.

„Prema nekim uticajnim teorijama emocionalne neuropsihologije, mi smo ovde protumačili asimetrični osmeh Mona Lize kao neoriginalan, za koji se, takođe, mislilo da se dešava kada subjekt leži“, rekao je Marsili.

Mona Liza je zaintrigirala čovečanstvo još od njenog nastanka negde između 1503. i 1506. godine.

Neki ljudi misle da je ona srećna, a drugi da je tužna.

Dr Marsili i kolege zamolili su 42 dobrovoljca da procene koje od osećanja izražavaju dve izmenjene slike njenog osmeha – jedna slika leve strane u ogledalu i druga slika desne strane.

Trideset devet ispitanika ili 92,8 procenata reklo je da leva polovina pokazuje sreću, dok nijedna nije osetila da je to prikazano na desnoj strani.

Umesto toga, 35 je izjavilo da je na desnoj strani izraz neutralan, pet izraz gađenja i dva da pokazuje tugu.

Istraživači, među kojima je i dr Lućia Rikiardi sa londonskog univerziteta Sent Džordž, takođe ističe da mišići gornjeg dela lica na slici ne izgledaju da su pokretni.

Kod pravog osmeha mišići se podižu, a oko očiju skupljaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)