U trendu

Konjak Luja XVI i Marije Antoanete

Flaša konjaka iz 1788. godine, godinu dana pre Francuske revolucije, prodata je na aukciji u Parizu za 25.000 dolara.
Poznati pariski restoran "Tour d’Argent" počistio je svoj podrum, koji se smatra jednim od najboljih i najvećih na svetu, tako što je stavio na aukcijsku prodaju čak 18.000 flaša. Prodaja je trajala dva dana. Očekivalo se da će doneti milion dolara, ali ponuđači su potrošili 1.542.767 dolara.
Ljubitelji vina od Kine do Rusije i Sjedinjenih Američkih Država nadmetali su se za priliku da dobiju ova blaga. Skupi konjak "Vieux Cognac Le Clos Griffier" potiče iz 1788. godine, vremena kada su Luj XVI i Marija Antoaneta još uvek živeli u kraljevskoj palati u Versaju.
Vina ne mogu da izdrže tolike godine kao konjak. Zato su i bela i crvena vina na prodaji bila znatno mlađa i prodavana su po skromnijim cenama. Dvanaest flaša vina "Chateau Haut-Brion" iz 1989. godine prodata su za ukupno 6.070 dolara. Šest flaša "Vosne-Romanee" iz 1988. godine prodata su za 6.320 dolara.
Restoran je poklonio 25.000 dolara od prodatog konjaka francuskoj dobrotvornoj asocijaciji koja se brine o deci. Restoran "Tour d’Argent", što znači "srebrna kula", zadržaće novac od prodaje i upotrebiti ga za renoviranje. Još dve flaše istorijskog konjaka iz 1788. godine prodate su za 21.066 dolara i za 18.588 dolara.
Iako je prodato više hiljada flaša, oko 432.000 flaša još uvek se nalaze u podrumu restorana. Cilj aukcije je bio da se smanji broj suvišnih flaša vina kako bi se podrum modernizovao.
Ovaj restoran poznat je po svojoj pačetini i pogledu na crkvu Notrdam, a postoji još od 1582. godine. Nekad je to bio centar francuske gastronomije, koji je privlačio aristokratiju, političare i filmske zvezde.
Međutim, vremena se menjaju. Dugogodišnji vlasnik Klod Terail umro je 2006. godine, pa restoran sada vodi njegov 29 godina star sin Andre. Ovaj restoran, gde standardni ručak košta oko 65 dolara, a večera po porudžbini 160 dolara, dugo vremena je imao čak tri Mišelinove zvezde, ali sada ima samo jednu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.