U trendu

Kontracepcija za muškarce – novi projekat Bila Gejtsa

Naučnici Univerziteta u Dandiju dobili su pomoć Bila Gejtsa u iznosu od 1,2 miliona funti (više od 1,4 miliona evra) koja će se koristiti u naredne dve godine za identifikaciju odgovarajućih jedinjenja sa potencijalom za razvoj prve sigurne i efikasne muške kontraceptivne pilule.

Kris Barat, profesor reproduktivne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Dandiju rekao je za britanski dnevni list „Metro“ da nije bilo značajnih promena u oblasti muške kontracepcije još od razvoja kondoma.

„To znači da veliki deo tereta zaštite od neželjene trudnoće i dalje pada na žene. Nadamo se da ćemo rešiti tu nejednakost i već smo napredovali, zahvaljujući prethodnoj rundi finansijske pomoći dobijenoj od Fondacije Bil i Melinda Gejts“, rekao je Barat.

Dodao je da je Univerzitet na jedinstvenoj poziciji da nastavi sa ovim istraživanjem, kombinujući „našu međunarodno priznatu stručnost u istraživanju plodnosti muškaraca u okviru naše Medicinske škole sa našim znanjem o dizajnu pilula zasnovanom na našoj školi prirodnih nauka“.

„Do kraja ovog dvogodišnjeg perioda, želeli bismo da identifikujemo visokokvalitetno jedinjenje kojim možemo da pređemo u prve faze razvoja pilula. To bi bio značajan korak napred na ovom polju i potencijalno bi mogao biti ključ koji otključava novu eru u muškoj kontracepciji“, rekao je Barat.

„Metro“ navodi da je između 2015 i 2019 bilo oko 121 milion neželjenih trudnoća u svetu. Do neželjenih trudnoća dolazi tri puta češće u najsiromašnijim regionima sveta.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.