Korak napred

Balerine i baletani, kao i profesionalni plesači, danas imaju specijalnu odeću, napravljenu isključivo za igru. Od posebnih materijala, ponekad gotovo providna, napravljena tako da prijanja uz telo i ističe figuru igrača, ova garderoba, pored toga što efektno izgleda, omogućava slobodu pokreta. Plesačice su u moderno doba obično obučene u kratke haljine koje svojim bojama i izgledom privlače pažnju, dok na nogama, u zavisnosti od vrste igre, imaju baletanke ili posebno napravljene plesne cipele.

Pre više vekova, međutim, na početku razvoja baleta, kao i plesnih igara plesači su u toku predstave najčešće nosili svoju uobičajenu odeću. Tako su muškarci igrali u teškim kaputima od brokata i u tada popularnim pantalonama koje su bile stegnute ispod kolena. Na sebi su imali i zategnute čarape, kao i cipele koje su i inače koristili. Plesačice i balerine nosile su dugačke haljine napravljene od tankih materijala ili duge suknje i bluze sa obaveznim dugim rukavima.

Kada je Luj XIV sredinom 17. veka osnovao Nacionalnu akademiju muzike i plesa, prvi profesionalni plesači, kao i baletani i balerine, dobili su priliku da pokažu svoje umeće sve većem broju gledalaca. Međutim, da bi se njihova umetnost i primetila, bilo je neophodno da izađu iz teških kaputa i dugačkih haljina koji su prikrivali gotovu svu igru. Za izvođenje brzih pokreta, kao i pirueta, skokova i okreta bilo je neophodno stvoriti i adekvatnu odeću. Tako je s vremenom garderoba profesionalnih plesača bivala sve kraća i tanja.

Meri Kamargo bila je prva igračica koja je na scenu izašla u kratkoj suknji, što je omogućilo publici da vidi prelepu igru nogu koju je izvodila. Njena rivalka, Meri Sel, usudila se da ode i korak dalje u modifikovanju garderobe, pa je igrala u tankoj, gotovo providnoj haljini od muslina. Francuska revolucija na kraju 18. veka takođe je unela novine u igranju i odeći za ples. Jednostavni, svetli kostimi po uzoru na grčke modele postali popularni na pozornici, ali i van nje.

Nova garderoba uticala je na ogromne promene i u baletskoj odeći za vežbanje. Igrači su konačno našli sebe u specijalno izrađenim trikoima koji su omogućavali izvođenje najrazličitijih pokreta. U prošlom veku počeli su da se izrađuju i kostimi za igru, a čuveni svetski baletani i balerine prihvatili su novu odeću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.