Koza sa više namena

Inteligentna, živahna i privržena, kamerunska patuljasta koza nije pogodna za držanje u stanu, ali u dvorištu ili vrtu može da se gaji. Ona održava travnjak, igra se s decom, a služi i kao čuvar dvorišta od uljeza. I to je moguće! Patuljasta koza ne zna za strah, vrlo je tvrdoglava i tačno zna ko spada u porodicu, a ko ne. Uz sve to, ima i odlično pamćenje.
Njeno gajenje je vrlo jednostavno. Od proleća do jeseni može ostati u dvorištu i tada joj treba samo jednostavan zaklon od sunca i nevremena. Sasvim joj je dovoljna drvena kućica čija su vrata stalno otvorena. Za zimu joj treba dobro zaštićena prostorija na čiji pod treba da se stavi debeo sloj slame. Ako štala ima dva kvadratna metra, ako nema promaje i ako ima dovoljno veliki prozor, sasvim je dovoljna za dve koze. Patuljasta koza ne širi neprijatne mirise, čak ni u štali, ako se redovno čisti.
Ova mala rasa domaće koze, čije latinsko ime glasi Capra domestica, dostiže visinu od 30 do 40 centimetara, što predstavlja visinu plećke. Kamerunska patuljasta koza ili afrička patuljasta koza gaji se u Africi i često drži u velikim čoporima. Za vreme suše hrani se suvom travom i lišćem trnovitog žbunja. To je patuljastu kozu načinilo vrlo skromnom u zahtevima i u pogledu probirljivosti u hrani. Tokom leta ova koza jede travu ali i sve moguće druge biljke. Ako joj još svakog dana vlasnik da šaku zrnaste hrane, a veliki je ljubitelj i suvog hleba, ona će biti zadovoljna i, što je još važnije, dobro nahranjena. Zimi joj treba davati pre svega seno, parčiće repe, šargarepu, otpatke od povrća, jabuke i isto toliko koncentrovane hrane kao i tokom letnje sezone.
Ako želite ljubimca koji će vam održavati travu u bašti ili vrtu, a ujedno izigravati i psa čuvara, ova patuljasta koza je idealno rešenje za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.