U trendu

Kraba među kokosovim orasima

Visoko među grozdovima kokosovih oraha na palmama koje rastu na ostrvima jugozapadnog Pacifika i Indijskog okeana može se pronaći i neočekivani berač – kokosova kraba. Teška oko pet kilograma, tela dugačkog četrdesetak centimetara i raspona nogu od čak jedan metar, ova neobična životinja je najveći kopneni zglavkar na svetu. Pošto ne voli društvo, poznata je i kao rak usamljenik, a zovu je i kraba lopov, jer je sklona da sakuplja sjajne predmete.
Kokosova kraba živi sama u jamama i pukotinama stena, a kada nema pogodnijeg mesta za stanovanje, ukopava se u pesak. Pošto ima nedovoljno razvijene disajne organe, neophodna joj je određena vlažnost vazduha, pa se tokom dana krije od sunca. Jedino na područjima gusto naseljenim ovim životinjama krabe izlaze i danju, kako bi obezbedile hranu. Ovaj veliki zglavkar je prava izjelica – jede lišće, trulo voće, kornjačina jaja, meso mrtvih životinja i ljušture morskih životinja bogate kalcijumom, a često otima i hranu od svojih rođaka. Ipak, najdraža poslastica kokosove krabe su smokve i, naravno, kokosovi orasi. U potrazi za njima kraba je spremna da se uspenje i na nekoliko metara visoke sago palme. Kokosove orahe jede na drvetu, ili ih kleštima razbija i komada kad padnu na tle.
Od maja do septembra rakovi usamljenici traže društvo kako bi se parili. Vrhunac sezone je u julu i avgustu. Ubrzo posle parenja, ženka polaže jaja i prilepi ih na donji deo stomaka, noseći ih tako po nekoliko meseci. U oktobru ili novembru, u vreme plime, spušta svih 50.000 do 150.000 jajašaca u more. Plaže su tada prekrivene kokosovim krabama jer, kao po dogovoru, sve ženke polažu jaja u isto vreme. Čim jajašca dospeju u vodu, iz njih se izležu larve. Većina završi kao hrana morskih životinja ili ugine od gladi.
Posle mesec dana boravka u moru, larve koje prežive vraćaju se na obalu. Mekog tela, dugačke svega pet milimetara, ove životinje se uvlače u ljušture morskih puževa i školjki kako bi se zaštitile. Rastući, menjaju kućice. Kad prerastu zaštitne školjke, ove krabe se kriju pod komadićima ljuske kokosovih oraha. Pored zaštite, ovaj neobični dom im omogućava i zaklon od sunca, kako se njihovi disajni organi ne bi isušili. Oklop im očvrsne tek kad navrše dve-tri godine. Dugačke samo dva centimetra, mlade kokosove krabe su minijaturne kopije svojih roditelja. Ovi dugovečni zglavkari, koji mogu da dožive čak 60 godina, sopstveno potomstvo ostaviće tek oko osam godina po izleganju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.