U trendu

Kraj im je bliži nego što smo mislili: Naučnici otkrili poražavajuću sudbinu planete (video)

Glečeri se na Zemlji tope zbog globalnog zagrevanja mnogo brže nego što su to ranije naučnici mislili, navodi se u najnovijoj studiji. Naime, glečeri svake godine izgube 369 milijardi tona snega ili leda, što je skoro polovina teritorije Severne Amerike.

Direktor svetskog centra za kontrolu glečera (World Glacier Monitoring Service) sa Univerziteta u Cirihu Mihael Cemp izjavio je da je nova studija do sada najobuhvatnije istraživenje o glečerima, prenose mediji.

Prema toj studiji objavljenoj u najnovijem broju časopisa Nejčer (Nature), navodi se da su glečeri od 2013. godine izgubili oko 13 odsto ukupne mase.

Pored povećanja nivoa mora, topljenje glečera može da destabilizuje i planinske grebene, a na određenim mestima na planeti, kao na primer u peruanskim Andima, glečeri su važan izvor vode i domaćinstva zavise od njih u sušnim sezonama.

Poredeći brzinu i stepen topljenja sa preostalom zapreminom leda, naučnici su došli do poražavajućeg zaključka da će glečeri u pojedinim regionima poput evropskih Alpa, Novog Zelanda i zapadne Kanade nestati u ovom veku.

„Ali iza tog se krije još jedna loša poruka, a to je da se u nekim regionima, poput kanadskog Arktika, otapanje glečera tek „zahuktava“ što znači da će oni nastaviti da podižu nivo mora i nakon 2.100. godine“ naveo je Ceman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar